Bipolar bozukluk hastalarında çocukluk çağı travmaları, dürtüsellik ve sosyal anksiyete belirtilerinin plazma oksitosin düzeyiyle ilişkisi
The relationship between plasma oxytocin levels and childhood traumas, impulsivity, social anxiety symptoms in bipolar disorder patients
- Tez No: 658921
- Danışmanlar: UZMAN BAHRİ İNCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Oksitosin, Çocukluk Çağı Travmalaları, Sosyal Anksiyete, Dürtüsellik, Bipolar Disorder, Oxytocin, Childhood Traumas, Social Anxiety, Impulsivity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ: Çalışmamız, plazma oksitosin seviyelerinin bipolar bozukluk hastalarında çeşitli klinik tablolarla ilişkili olup olmadığını sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak belirlemeyi ve bu alanda literatüre katkı sağlamayı planlanmıştır. YÖNTEM: Ayaktan takip edilmekte olan, dışlama ve dahil etme kriterlerini karşılayan ve tip 1 BPB tanısı konulmuş 46 adet hasta ardışık olarak ve 40 sağlıklı kontrol çalışmaya alınmıştır. Sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği uygulanmış ve sabah vakitlerinde plazma oksitosin seviyelerini ölçmek amacıyla kan örnekleri toplanmıştır. BULGULAR: Bipolar bozukluk hastalarının plazma oksitosin seviyeleri sağlıklı kontrollere göre daha yüksek tespit edildi. Ayrıca hasta grubunda sadece cinsel istismar öyküsü ile, kontrol grubunda ise sosyal anksiyete düzeyi ile plazma oksitosin seviyeleri arasında ilişki bulundu. Hasta grubundaki epizod dansitesi (atak sayısı/hastalık yılı), yatış sayısı, toplam manik atak sayısı ve toplam depresif atak sayısı gibi hastalık şiddetini gösteren belirteçler ile plazma oksitosin seviyesi arasında anlamlı pozitif ilişki tespit edildi. SONUÇ: Çalışmamızdan elde edilen verilere göre bipolar bozukluk hastalarında plazma oksitosin seviyeleri uygulanan ölçeklerde sadece cinsel istismar öyküsü ile ilişkili gösterilmiştir. Bir başka öne çıkan bulgu ise hastalık şiddetiyle beraber plazma oksitosin seviyesinin de güçlü bir şekilde artış göstermesidir. Bipolar bozuklukta oksitosin sistemi, semptomlardan çok hastalığın patofizyolosine işaret ediyor gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In our study, we planned to investigate the relationship between plasma oxytocin levels and various clinical features in bipolar disorder patients comparing to healthy controls, and to contribute to the literature in this field. METHOD: 46 consecutive patients with type 1 bipolar disorder who met the exclusion and inclusion criteria and who were followed up in our outpatient center, and 40 healthy controls were included in the study. Sociodemographic data form, Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale, Childhood Mental Trauma Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale and Barratt Impulsivity Scale were applied, and blood samples were collected in the morning time to measure plasma oxytocin levels. RESULTS: Plasma oxytocin levels of bipolar disorder patients were higher than healthy controls. Additionally, a relationship was found between the history of sexual abuse and plasma oxytocin levels in the patient group and between the social anxiety level and plasma oxytocin levels in the control group. A significant positive correlation was found between plasma oxytocin levels and disorder severity markers such as episode density (number of episodes / illness years), hospitalizations, total number of manic episodes and depressive episodes in the patient group. CONCLUSION: Plasma oxytocin levels in bipolar disorder patients were found to be associated with sexual abuse history in the applied scales. Another prominent finding is that the plasma oxytocin level increases strongly with the disorder severity. In bipolar disorder, the oxytocin system seems to indicate the pathophysiology of the disorder rather than the symptoms presented.