Seçmenlerde kaygı, belirsizliğe tahammül ve yenilikçiliğin siyasi tutum ile ilişkisi
Worry in voters, tolerance to uncertainty and relation of innovation with political attitude
  1. Tez No: 659041
  2. Yazar: ÜMRAN OKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmen, Durumluk-Sürekli Kaygı, Belirsizliğe Tahammül, Yenilikçilik, Yetkecilik, Voter, State-Trait Anxiety, Enduring Uncertainty, Innovation, Authoritarianism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Seçmenlerde kaygı, belirsizliğe tahammül, yenilikçilik ve yetkeciliğin siyasi tutumla ilişkisinin belirlenmesi amacıyla yapmış olduğumuz çalışmaya 18 yaş ve üzerinde olan, oy kullanmak için herhangi bir engeli olmayan 800 seçmen dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan 800 kişiden 503'ü (%62.9) erkek iken 297'si (%37.1) ise kadındı. Çalışmaya katılanlardan 303'ü (%37.9) 26-33 yaş arasında iken 201'i (%25.1) 34-41, 156'sı (%19.5) 42-49, 87'si (%10.9) 18-25, 53'ü de (%6.6) 50 yaş ve üzerindeydi Çalışmaya katılanlardan 595'i (%74.4) evli, 205'i (%25.6) ise bekardı. Çalışmaya katılanlardan 546'sı (%68.3) ekonomik durumunun orta, 149'u (%18.6) düşük, 105'i de (%13.1) yüksek olduğunu ifade etmiştir. Çalışmaya katılanlardan 220'si (%27.5) lise, 219'u (%27.4) ortaokul, 155'i (%19.4) önlisans, 125'i (%15.6) ilkokul, 81'i de (%10.1) lisans ve üzeri mezunuydu. Çalışmaya katılanlardan 241'i (%30.1) merkez, 241'i (%30.1) sağ, 195'i (%24.4) sol, 47'si (%5.9) aşırı sol, 26'sı (%3.3) aşırı sağ düşüncede olduğunu, 50'si de (%6.3) fikrinin olmadığını ifade etmiştir. Çalışmaya katılanlardan 344'ü (%43) 2002 genel seçimlerinde AKP'ye, 167'si (%20.9) CHP'ye, 148'i (%18.5) MHP'ye oy verdiğini ifade etmiştir. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde sol görüşe sahip olan seçmenlerin kaygı, belirsizliğe yönelik tahammül düzeylerinin, bireysel yenilikçilik düzeylerinin daha yüksek olduğu, sağ kanat yetkeciliği düzeylerinin ise daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
800 voters aged 18 and over who have no disabilities to vote are included in the study, which we conducted to determine the relationship between anxiety, uncertainty, innovation and competence with the political attitude. Of 800 people participating in the study, 503 (62.9%) were male while 297 (37.1%) were female. 303 (37.9%) of the study participants were aged 26-33, 201 (25.1%) were 34-41, 156 (19.5%) were 42-49 years old, 87 (10.9%) were 18-25 years old, and 53 (6.6%) were 50 years old or older. 595 (74.4%) of the participants were married, 205 (25.6%) while he was single. Of the participants, 546 (68.3%) stated that their economic status was medium, 149 (18.6%) low, and 105 (13.1%) high. 220 (27.5%) of the participants were high school, 219 (27.4%) secondary school, 155 (19.4%) associate degree, 125 (15.6%) primary school, 81 (10.1%) graduate and above graduates. . 241 (30.1%) of the participants in the study thought center, 241 (30.1%) right, 195 (24.4%) left, 47 (5.9%) far left, 26 (3.3%) far right. 50 (6.3%) stated that they had no idea. 344 (43%) of the participants stated that they voted for AKP, 167 (20.9%) CHP, 148 (18.5%) MHP in the 2002 general elections. As a result of the analysis of the data obtained from the study, it was observed that the level of tolerance towards the anxiety, uncertainty of the voters who had left views, their individual innovation levels were higher and their right wing competence levels were lower.