Örgütsel sosyalizasyon ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki: Van ilinde faaliyet gösteren otel işgörenleri üzerinde bir araştırma
The relationship between organizational socialization and the intent to quit: A research on hotel employees operating in Van
- Tez No: 659167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONGÜL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalizasyon, İşten Ayrılma Niyeti, Van
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hizmet sektörü içerisinde yer alan otel işletmelerinin sektörde hizmet vermeye devam edebilmesi için müşterilerine kaliteli bir hizmet sunumu ile müşteri memnuniyeti sağlaması gerekmektedir. İşletmeler ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü, işletmeye adapte etmek, çalışma devamlığını istemesini sağlamak ve yeni gelecek olan işgörenlerle uyum içerisinde tutmak gibi zorlu süreçlerin içerisinden geçmektedirler. Bu araştırmada Van ilinde faaliyet göstermekte olan otel işletmelerindeki işgörenlerin örgütsel sosyalizasyonunun işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Otel işletmelerinin, örgütsel sosyalizasyonu etkin sağlamaları ile işgörenlerin işten ayrılma niyetleri ve buna bağlı olarak toplam maliyet giderlerinin azalacağı düşünülmektedir. Çalışma bu açıdan önemlidir. Bu doğrultuda Van ilinde faaliyet gösteren 3-4-5 yıldızlı otel işletmeleri işgörenlerine anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Anketler kolayda örnekleme yöntemi ile elde edilmiş olup verilerin analizinde frekans analizi, açıklayıcı faktör analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre örgütsel sosyalizasyon ve alt boyutlarının işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order for hotel businesses in the service sector to continue to serve in the sector, it is necessary to provide customer satisfaction with a quality service to their customers. Businesses are going through difficult processes such as adapting the qualified workforce they need to the business, ensuring that they want the continuity of work and keeping them in harmony with the new employees. In this study, it is aimed to measure the relationship between the organizational socialization of the employees in the hotel enterprises operating in Van and their intention to quit. It is thought that with the effective provision of organizational socialization by the hotel enterprises, the employee's intention to leave the job and consequently the total cost expenses will decrease. The study is important in this respect. In this direction, data were collected from the employees of 3-4-5 star hotel establishments operating in the province of Van using a survey technique. The questionnaires were obtained by the convenience sampling method, and frequency analysis, explanatory factor analysis and regression analysis were used in the analysis of the data. According to the analysis results, it was determined that there is a significant relationship between organizational socialization and its sub-dimensions on the intention to quit. Key Word: Organizational Socialization, The Intention to Quit, Van