Türkiye'de örgütlü dini söylemlerin göç olgusuna yansımaları: Suriyeli göçmenler üzerine bir inceleme
Reflections of religious discourses on the migrants in Turkey: A case study on Syrian refugees
  1. Tez No: 659188
  2. Yazar: NUREFŞAN ARIÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, din kardeşliği, din söylemi, toplumsal bütünleşme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, Suriyelilerin Türkiye topraklarına savaş, zulüm gibi insan kaynaklı afetlerden dolayı göç etmesi ile başlayan süreçte aynı dini inanca mensup toplum kesimlerinin uyum konusunda aşkın olanın toplumsal bütünleşmeye etkisini tespit etmeye yöneliktir. Çalışmanın birinci bölümünde göç kavramı, türleri ve nedenleri ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nde göçün tarihsel serüvenine değinilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise toplumsal bütünleşme bağlamında göç ve uyum politikaları değerlendirilmiştir. Din temelli“toplumsal bütünleşme”nin göçmenler konusundaki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca din kardeşliği ve ümmetçilik kavramları kapsamında Suriyeli göçmenlerin dini referans alarak yerleştikleri ülkedeki vatandaşlarla ilişkileri incelenmiştir. Din sosyologlarının din söyleminin etkisinin literatüre katkılarına yer verilmiştir. Sonuç itibarıyla gerek göç olgusunun devam etmesi gerekse dinin toplum üzerindeki etkilerinin azımsanamaz bir gerçek olduğu tespit edilmiştir. Din sosyolojisinin artan göç akımıyla birlikte artan güvenli ortamın yaratılması, uyum ve entegrasyon alanında önemli bir gelişme gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study war on Syrian territory of Turkey, which began with the migration process because of human-induced disasters such as the persecution of members of religious belief than on compliance of the same segments of society, is intended to determine the effect of social integration. The concept of migration in the first chapter of the thesis, emphasizing the types and causes of migration and after the Republic of Turkey Historical Adventure. Following the secon chapter of the research; In the context of social integration, migration and adaptation policies were evaluated. The effects of religion-based social integration on immigrants were investigated. In addition, within the scope of religious brotherhood and ummahism, Syrian immigrants' relations with the citizens in the country where they settled with reference to religion were examined. The contributions of the sociologists of religion to the literature of the effect of the discourse of religion are given. To sum up, it has been detected that the immigration phenomenon and the effects of religion on society are a substantial fact. It has been seen that the sociology of religion has shown an crucial development in the area of harmony and integration, creating an increasingly safe environment with increasing migration flow. Keyb words: Immigration, religious brotherhood, discourse of religion, social integration