Dijitalleşmenin yayınevleri üzerindeki etkisi
The effect of digitalization on publications
  1. Tez No: 659234
  2. Yazar: CELAL İNAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Matbaacılık, Public Relations, Typography
  6. Anahtar Kelimeler: dijitalleşme, kitap yayıncılığı, e-kitap, yeni medya, sesli kitap, teknoloji, digitalization, book publishing, e-book, new media, audiobook, technology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyadaki önemli icatlar, toplumların hayatlarını önemli biçimde etkilemiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan dijitalleşme olgusu da, kitle iletişim araçları vasıtasıyla insanların günlük yaşamlarına dâhil olmuştur. Matbaanın icadından beri, metinleri kâğıt üzerinden okumaya alışmış olan insanlar için dijital ekranlar yeni bir deneyim sayılabilir. Bununla birlikte ilerleyen zaman içinde yeni medya kavramı ortaya çıkmıştır. Bahsedilen süreçle birlikte, medya organlarının hatırı sayılır bir kısmı artık dijital mecralardan takip edilmektedir. Elbette bu durumun kitap yayıncılığı açısından da birtakım sonuçları olmuştur. Bu tez çalışması, Marshall McLuhan'ın teknolojik belirleyicilik savı üzerine temellendirilmiştir. Bu bağlamda hem dijitalleşmenin hem de yazının tarihinden başlayarak kitap yayıncılığının bugünkü formuna hangi aşamalardan geçerek ulaştığı incelenmiştir. Çalışmanın sonunda dijitalleşmenin, e-kitap, sesli kitap ve çevrimiçi edebiyat uygulamaları gibi kitap yayıncılığına yeni türler ve alanlar getirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Important inventions in the world have significantly affected the lives of societies. The phenomenon of digitalization which emerged with the developing technology, was also included in the daily lives of people through mass media. Since the invention of the printing press, digital screens can be considered a new experience for people who are used to reading texts on paper. Later, The concept of“New Media”appeared. With this process, A significant part of the media organs are now followed through digital channels. Surely, this has had some consequences in terms of book publishing as well. This thesis is based on Marshall McLuhan's technological determinist argument. In this context, starting from the date of both digitalization and writing, it has been examined through which stages the book publishing reached its current form. At the end of the thesis, it was determined that digitalization brought new genres and fields to book publishing such as e-books, audiobooks and online literature applications.