Effect of survivor's pension on female employment
Ölüm aylığının kadın istihdamına etkisi
  1. Tez No: 659385
  2. Yazar: GÜLNAZ ŞAHİN KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALANUR ÇAVLİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Demography
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm yardımları, kadın, istihdam, sosyal güvenlik, Survivor's benefits, women, employment, social security
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Demografi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde, Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminden ölüm aylığı alan kadınların istihdam dışı kalma ve sosyal güvencesiz çalışma riskini analiz ettim. Tezin hipotezi, ölüm aylıklarının, bu aylığı alan kadınların istihdihdama ya da kayıtlı istihdama katılımında engel oluşturduğudur. Bu amaçla, çalışmada“Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2017”mikro veri setini kullandım. Tezdeki analizler, ekonomik olarak aktif çalışma çağındaki 26.266 kadın arasından yasal olarak ölüm aylığı alabilecek 8.376 bekar kadını kapsamaktadır. Tanımlayıcı analiz sonuçlarını takiben, hipotezleri test etmek için çok değişkenli modeller oluşturulmuştur. Kadınların istihdamını etkileyen değişkenleri belirlemek için lojistik regresyon analizi yapılmıştır. İlk model; kadınların istihdama katılımlarını belirleyen etkenler, ikinci modelde ise sosyal güvenceli çalışma tercihleri ölçülmüştür. Birinci modelin bağımsız değişkeni çalışma veya çalışmama, ikinci modelin bağımsız değişkeni ise sosyal güvenceli çalışma veya sosyal güvencesiz çalışmadır. Her iki modelde bağımsız değişkenler; ölüm aylığı, sosyo-demografik değişkenler ve gelirle ilgil değişkenler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Sosyo-demografik değişkenler yaş, eğitim durumu, 5 yaş ve altı çocuk sayısı, ve bölge iken, gelirle ilgili değişkenler ise hane geliri ve yaşanılan evin mülkiyetidir. Yapılan lojistik regresyon analizi sonucuna göre ölüm aylıklarının, gelirle ilgili değişkenlerin ve 5 yaş altı çocuk sayısı dışındaki diğer sosyo-demografik değişkenlerin kadınların çalışma ve sosyal güvenceli çalışma tercihlerine etkisinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, ölüm aylığı alan kadınların, bu aylığı almayan kadınlara göre 0,442 kat daha az çalıştıkları; ölüm aylığı alan kadınların, bu aylığı almayan kadınlara göre ise 0,148 kat daha az sosyal güvenceli çalıştıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I analyzed risk of being out of employment and risk of employment without social security for women who take survivor's pension from social security coverage in Turkey. The hypothesis of this thesis is that survivor's pension constitutes a barrier to participate in labor or in formal employment for women. The primary data source for emprical analyses is“Income and Living Conditions Survey, 2017”micro data set. Analyses of this thesis include 26,266 economically active working age women and among them 8,376 single women who could legally receive a survivor's pension. Following the descriptive analysis, multivariate models were established to the test of the hypothesis. Logistic regression analysis was carried out for the models to determine the variables that affect women's employment. The first model presents the determinants of participation of women in employment. Then the second model shows the determinants of working with or without social security. The dependent variable of the first model is working or non-working, while the dependent variable of the second model is working with social security or working without social security. Independent variables of the both models are determined into three groups; having or not having a survivor's pension, sociodemographic determanants and income related determinants. Socio-demographic determinants are age, education status, number of children under 5 and region, while income related determinants are household ownership and household income. Result of the logistic regression analysis shows that survivor's pension as well as the other income related and the socio-demographic determinants other than number of children under 5 are significant for the risk of not working and working without social security. This thesis shows that women who receive survivor's pension are 0.442 times less likely to work than those who do not receive survivor's pensions and also women who receive a survivor's pension are 0.148 times less likely to work with social security than those who do not receive this pension.