Analysis of sediment deposition on reservoirs and sediment calclations
Rezervuarlarda sediment depolanmasının analizi ve Adatepe Barajı'nın sediment hesapları
  1. Tez No: 65942
  2. Yazar: KENAN ERİŞTİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAZEN KAVVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sediment, sediment deposition, reservoir, sedimentation, delta, distribution of sediment, useful life of dam. in
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET RESERVUARLARDA SEDİMENT DEPOLANMASININ ANALİZİ VE ADATEPE BARAJI'NIN SEDİMENT HESAPLARI ERİŞTİ, KENAN Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mazen KAWAS Ocak 1997, 133 sayfa Bu tezin amacı baraj faydalı ömrünü ve reservuar hacmindeki azalmayı tahmin etmek için uygulanan yöntemlerin incelenmesidir. Bu tezde, reservuara gelen yıllık toplam sediment, birim ağırlığın tahmin edilmesi, delta oluşumu ve sedimentin reservuar içerisindeki dağılımını belirlemede kullanılan yöntemler araştırıldı ve incelendi. Bu tezde inşa halindeki Adatape Baraj ı'n in sedimentasyon problemi araştırıldı. Baraja gelen sediment miktarı çeşitli yöntemlerle belirlendi. Bu metodlar, sediment-oranlama eğrisi yöntemi, benzer barajlara ait araştırma sonuçları yöntemi ve akım-zaman eğrisi yöntemi (Miller yöntemi). Bu üç farklı yöntemi kullanarak Adatepe Barajının faydalı ömrü tahmin edildi ve bulunan sonuçlar karşılaştırıldı. Anahtar kelimeler Sediment, sediment depolanması, reservuar, sedimentasyon, delta, sedimentin dağılımı, faydalı baraj ömrü. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF SEDIMENT DEPOSITION IN RESERVOIRS AND SEDIMENT CALCULATIONS OF ADATEPE DAM ERÎŞTİ, KENAN M.Sc. in Civil Eng. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mazen KAWAS January 1997, 133 pages The aim of this thesis is to present an application of methods for predicting the rate of storage depletion and estimates the life of the dam project. In this thesis, the total annual sediment inflow, the estimation of unit weight of sediment deposits, the formation of deltas and the procedures used in studying distribution of sediment in the reservoirs were examined. The sedimentation problem in Adatepe Dam, which is under construction, is investigated in this thesis. The sediment which flows into the reservoir was determined by using different methods. These are sediment-rating curve method, survey results of similar existing reservoirs and flow-duration curve method (Miller method). By using these three different methods, the useful life of Adatepe Dam was predicted and the results were compared.