Florür salımı yapan restoratif materyallerin etkilenmiş dentine etkilerinin mikro-bt ile analizi ve restorasyonlara komşu diş dokularına remineralize edici etkilerinin incelenmesi
Micro-CT analysis of fluoride releasing restorative materials on affected dentin and evaluation of remineralizing effects of these materials on adjacent tooth tissues
- Tez No: 659457
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YALÇIN ÇAKIR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: biyoaktif restoratif materyal, florür, pH döngüsü, mikro sertlik, mikro-BT, bioactive restorative material, fluoride, pH cycle, microhardness, micro-CT
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı; güçlendirilmiş restoratif cam iyonomer siman (Fuji BULK), cam hibrit restoratif sistem (EQUIA Forte Fil) ve giomerin (Beautifil Bulk Restorative) florür salımları, restorasyona komşu mine dokusu mikro sertlikleri ve dentin dokusunun mineral yoğunluğu üzerine etkilerinin incelenmesidir. Florür salımı ve komşu mine dokusu mikro sertliği analizlerinin yapılması için çekilmiş insan molar diş kronlarının ortasına 3×1,5×1,5 mm boyutlarında preparasyonlar yapılmış, bu preparasyonların yarısı kontrol için dental mum, diğer yarısı ise test edilen materyal ile doldurulmuş (n=8) ve 37°C'de 24 saat distile suda bekletilmiştir. Bu işlemleri takiben örnekler, 5 gün süreyle pH döngüsüne maruz bırakılmıştır. Restore edilen dentin mineral yoğunluğu değişiminin mikro-BT ile analizi için ise radyograflar üzerinden dentin dokusunun yarısına kadar ilerlemiş ara yüz çürüğü olduğu belirlenen 6 adet insan posterior dişi kullanılmıştır. Bu dişler, DIAGNOdent pen ile standardizasyonu sağlanan çürük uzaklaştırma prosedürünü takiben test edilen materyallerle restore edilmiş, 5 gün süreyle pH döngüsüne tabi tutulmuştur. Mikro-BT taramaları, mineral yoğunluğu değişiminin incelenebilmesi için döngü öncesi ve sonrasında yapılmıştır. Elde edilen veriler tekrarlı ölçümler ANOVA, genelleştirilmiş tahmin denklemleri (GEE) ve Wald ki kare testleri ile analiz edilmiştir (α=0.05). Florür salımı en çok EQUIA Forte Fil; en az ise Beautifil Bulk Restorative grubunda görülmüştür (p=0.000). Tüm restoratif materyallerin, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, döngü sonrası mine mikro sertliğinde daha az azalma sağladığı bulunmuştur (p=0.041). Restoratif materyalin (p=0.035) pH döngüsü sonrası mine mikro sertliğini anlamlı olarak etkilediği görülmüştür. Mikro sertlik değişim miktarları incelendiğinde, mikro sertlikte azalma en az Fuji BULK, en çok ise Beautifil Bulk Restorative'de gözlenmiştir. Mikro-BT analizi sonucunda, materyallerin hepsinin döngü sonrasında dentin mineral yoğunluğunda anlamlı artışa neden olduğu bulunmuştur (p=0.000). Fuji BULK, hem EQUIA Forte Fil hem de Beautifil Bulk Restorative'e göre daha çok mineral yoğunluğu artışına neden olmuştur (p=0.000). Sonuç olarak, etkileri farklılık göstermekle birlikte florür salım özelliği olan biyoaktif restoratif materyaller, restorasyona komşu diş dokularında asit atakları sonucu oluşabilecek demineralizasyonu inhibe etmekte ve kalan dentin dokusunda remineralizasyonu arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate fluoride release, micro hardness change of adjacent enamel to restoratives and mineral density change of dentin restored with strengthened restorative glass ionomer cement (Fuji BULK), glass hybrid restorative system (EQUIA Forte Fil) and giomer (Beautifil Bulk Restorative) after pH cycle. For the analysis of fluoride release and adjacent enamel microhardness change, cavities with a size of 3 × 1.5 × 1.5 mm were prepared in the middle of the crown of sound human molar teeth (n = 8), to obtain negative control group half of these preparations were filled with dental wax and the other half with tested material, then samples kept in distilled water for 24 hours at 37 ° C. The samples were then subjected to a pH cycle for 5 days. For the analysis of restored dentin mineral density change using micro-CT, 6 human posterior teeth with proximal caries advanced to half of dentin were used. Caries depth of these teeth were examined by radiographs. After excavation procedures which were standardized with DIAGNOdent pen, teeth were restored with tested materials. For mineral density analysis, samples were exposed to same pH cycle protocol. To examine the change in mineral density, micro-CT scans were performed before and after the cycle. The data obtained were analyzed by repeated measurements ANOVA, generalized estimation equations (GEE) and Wald chi-square tests (α = 0.05). The maximum cumulative fluoride release was related to EQUIA Forte Fil, followed by Fuji BULK and Beautifil Bulk Restorative in descending order (p=0.000). All tested restorative materials were found to cause less decrease in enamel microhardness after the cycle compared to the control group (p = 0.041). It was observed that restorative material significantly affected (p = 0.035) enamel micro hardness after the pH cycle. The pH challenge promoted a higher microhardness loss for Beautifil Bulk Restorative, specimens restored with Fuji BULK presented the lowest values for microhardness loss. As a result of micro-CT analysis, all of the materials presented potential to cause significant increase (p = 0.000) in mineral density after the pH cycle. Fuji BULK enhanced remineralization more than both EQUIA Forte Fil and Beautifil Bulk Restorative (p= 0.000). All tested fluoride releasing restorative materials, although their effects differ, inhibited demineralization of enamel adjacent to the restoration and increased remineralization of remaining dentin.