Toplumsal bağlamda SSCB'den günümüze değişen mülkiyet sistemi: Kırgızistan örneği
Property system that has changed from the USSR to the present in the social context: The case of Kyrgyzstan / коомдук ракурстан сссрден азыркы мезгилге чейин озгоргон мүлк системасы (кыргызстан мисалында) / изменения в системе собственности в социальном аспекте со времён ссср и до сегодняшнего времени, на примере кыргызстана
- Tez No: 659501
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ORÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet, Mülkiyet ve İdeoloji, Kırgızistan'da Mülkiyet, Mülkiyet ve Toplum, Sovyetler Birliği, Kırgızistan, Özel ve Kamu Mülkiyeti, property, ownership and ideology, ownership and society, ownership in Kyrgyzstan, Soviet Union
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Mülkiyet ve mülkiyet biçimleri insan ve toplum hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Sovyet dönemi ve dağılmasından sonraki dönemde mülkiyetle ilgili uygulanan politikalar ve uygulamları ile birlikte Kırgızistan'da bireysel ve toplumsal anlamda ciddi değişimler yaşanmıştır Bu durumun önemine binaen mülkiyet değişikliğinin sosyolojik anlamdaki araştırılması bilindiği kadarıyla bugüne kadar pek yapılmamıştır. Bu tezin asıl konusu ve amacı da Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Bağımsızlık döneminde mülkiyet ve mülkiyet biçimlerinde gerçekleşen değişimler, bu süreç yönetimini anlamak ve özellikle 1991'den sonra serbest piyasa ekonomisine geçtikten sonra özel mülkiyete ve özelleştirmenin sınıfsal tabakaya etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada ilk olarak mülkiyet ve özelleştirme ile alakalı tanımlar ve yaklaşımlardan bahsedilmiştir. Kırgızistan ve diğer post Sovyet ülkelerde bağımsızlık öncesi dönem ve bağımsızlık sonrası dönem olmak üzere iki farklı dönemde iki farklı mülkiyet sistemi uygulanarak farklı iki mülkiyet sistemine ev sahipliği etmiştir. XX. yüzyılın ilk çeyreğinde V. I. Lenin'in öncülüğünde meydana gelen 1917 Ekim Devrimi ile ortaya çıkan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği'nde bu tarihten itibaren yeni mülkiyet sistemi kurulmaya başlanmıştır. Bunun için ilk adımlar devrimden hemen sonra atılmıştır. Çıkarılan Toprak Kararnamesi ile SSCB'deki bütün topraklar devletleştirilip toprakta özel mülkiyet kaldırılmış olup büyük topraklar da topraksız ve yoksul köylüler arasında dağıtılmıştır. Her ne kadar yaklaşık 70 senelik SSCB tarihi boyunca, Sovyet yönetimi mülkiyet sistemini değiştirmek için çalıştıysa da Sovyetlerin dağılımından sonra eski Sovyet coğrafyasında Marx'ın karşı çıktığı kapitalist toplumun en temel özelliği olan özel mülkiyete geçiş süreci hızlı bir şekilde başlamış ve günümüzde belli bir zirveye ulaşmıştır. Bir devlette mülkiyet biçimi değiştirilince doğrudan toplumsal yapı da değişmektedir. Sovyet Döneminde uygulanan sosyalist ve komünist ideolojiye dayanan eşitlikçi mülkiyet rejiminin bir sonucu olarak zengin sınıfın özel mülkiyeti müsadere edilip malları devletleştirilmiş yani kamusallaştırılmıştır. Özellikle tarım arazileri ve hayvanlar Kolhoz ve Sovhoz denilen işletmelere bırakılmıştır. Kırgızistan Sovyetler Birliğinin çökmesinden sonra 1991 yılında Kırgızistan'ın Bağımsızlığa kavuşmasıyla bu kez de kamu mallarının önemli bir kısmı belirlenen özelleştirme yöntemleri ile özelleştirilmeye başlanmış ve Kırgızistan'ın ekonomik ve toplumsal tarihinde önemli olaylardan birinin yaşanmasına neden olunmuştur. Belli bir dönemde özel mülikiyete geçişte, malların dağıtımı ve paylaşımında, yöntem ve usullerinde bazı sıkıntılar meydana gelmiştir. Adil dağıtım, denetlenebilir ve şeffalık konusunda bazı tartışmalara meydan verilmiştir. En önemlisi işleyen bazı işletme ve fabriakların, özelleştirme ile kapandığını ya da küçülerek deam ettiği görülmüştür. Özel mülkiete geçişle birlikte sosyal sınıflar arasında kısmi de olsa varolan denge ve istikrar bozulmuş tabakalar arasındaki sınıfsal farklılık açılmaya başlamıştır. Yaşanan bu süreçlerden ve deneyimlerden sonra özelleştirmenin sihirli bir değnek olmadığı da anlaşılmaktadır, ama bazı yönlerden demokratik ve liberal uygulamaların olumlu sonuçları da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The property and forms of ownership play an important role in human life and society. During period of the USSR and after its collapse, the policy of property relations underwent radical changes in Kyrgyzstan, both in individual and social structures. It is known that sociological studies of changes in the ownership sphere as such have not been conducted. The object and purpose of this thesis is to study the concept of property and forms of ownership, its change during the Kyrgyz SSR and during its independence period, as well as to study the impact of private property and privatization on the social class, especially after the transition to a free market economy in 1991. This study covers approaches and definitions related to property and privatization. Kyrgyzstan and other post-Soviet countries, before and after independence, applying two different approaches adopted two different ownership systems. In the first quarter of the 20th century, under the leadership of V. Lenin after the October Revolution of 1917, a new property system began to be created in the USSR. The first steps for this were taken immediately after the revolution. According to the adopted decree 'On Land', all lands in the USSR were nationalized, private ownership of land was abolished, and large tracts of land were distributed among landless and poor peasants. Throughout history of the USSR, the Soviet government attempted to change the system of ownership, however after the demise of the Soviet Union, former Soviet geography began a quick transition to private property, which is a fundamental feature of capitalist society and which was opposed by Marx, and reached a certain peak today. With a change in the form of ownership, the social structure of the state also changes. As a result of an equal property regime based on socialist and communist ideology, which was applied during the USSR, private property of the upper class was confiscated and nationalized. Agricultural land and livestock were transferred to enterprises called the Collective Farm [Kolkhoz] and State Farm [Sovkhoz]. After dissolution of the USSR and independence of Kyrgyzstan in 1991, the process of privatization of a significant part of state property began, which became an important event in the economic and social history of Kyrgyzstan. Fair distribution, verifiability and transparency were put under doubt. As a result of privatization, some operating enterprises and plants began to close or were reduced. With the transition to private ownership, social class began to manifest a class difference. After past processes and experiences, it is clear that privatization is not a magic wand. Privatization alone is not enough to solve certain problems that a country faces with. However, there are positive results of democratic and liberal practice.