KOAH'a bağlı solunum yetmezliği nedeniyle noninvazif mekanik ventilasyon kullanan hastalarda tekrar hastaneye başvuru ve yatış oranını etkileyen faktörler
Factors affecting readmission and hospitalization in patients using NIMV due to respiratory insufficiency caused by COPD
- Tez No: 659536
- Danışmanlar: DOÇ. SİNEM NEDİME SÖKÜCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, alevlenme, tekrar hastaneye başvuru
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: KOAH'ın doğal seyri, tekrarlayıcı semptomlar ve alevlenmeler ile karakterizedir. Alevlenmeler tekrar hastane başvurusu ve hospitalizasyonların en sık sebeplerindendir. Alevlenmelere bağlı tekrar hastaneye başvuruları azaltmak hastanın hayat kalitesine, sağkalımına ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sağlayacaktır. Materyal metod:Çalışmamızda Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne alevlenme nedeniyle yatırılan KOAHa bağlı solunum yetmezliği tanılı NIMV endikasyonu olan 65 hasta değerlendirildi. Bu hastaların demografik özellikleri, laboratuvar verileri, eşlik eden komorbiditeleri kaydedildi ve GER anketi, Beck depresyon anketi, ESS anketleri uygulanıp, NIMV uygulanışı, PR ve nutrisyonel destek alımı sorgulandı. Taburculuktan 3 ay sonra hastalar telefonla aranarak tekrar hastane başvurusu ve hastaneye yatış durumları sorgulandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 62,6 yıl (ort ± ss : 62.6 ± 8.4), hastaların 42'si (% 64.6) erkek idi. Hastaların 19 tanesi ( % 29.2) halen sigara kullanmaktaydı. Sigara kullanımı ortalama 52.1 paket/yıldı. Hastaların 32'sinde (% 49.2) son 1 yılda hastaneye yatış öyküsü mevcuttu. İzlemimizde hastanede yatış süreleri ortalama 8.7 gündür (3-31). 45 hasta (%69.2) evde USOT almaktadır. 30 hasta (% 46.2) evde NIMV kullanmaktadır. Yatışları sırasında 4 hastanın (% 6.2) SYBÜ ihtiyacı olmuştur. Hastaların FEV1'i 0,3-1,9 litre (lt) arasında değişmekte olup, ortalaması 0,8 lt'dir. FEV1 yüzdesi ise % 12.6 ile % 56.5 arasında değişmekte olup ortalaması % 30.3'tür. Hastalardan 10'u (% 15.4) nutrisyonel destek almaktadır. 19 hastaya (%29.2) ise PR uygulanmıştır. Yapılan anketlerde 3 hastada (% 4.6) GER, 8'inde (% 12.3) hafif depresyon, 14'ünde (% 21.5) orta depresyon, 3'ünde (% 4.6) ağır depresyon saptanmıştı. 12 hastanın (% 18.5) ESS skoru yüksek idi. 90 günlük takipte hastaneye tekrar başvuran grupta önceki yatışı sırasında solunum yoğun bakım ünitesine gönderilme oranı hastaneye tekrar başvurmayan gruptan daha düşüktü. (p : 0.043) Hastaneye tekrar başvuran grupta glukoz değerini başvurmayan gruptan daha yüksek bulduk. (p : 0.026) 90 günlük takipte hastaneye tekrar başvuran grupta PT değeri hastaneye başvurmayan gruptan daha düşüktü. (p : 0.026). 90 günlük izlemde hastalarımızın 8'i eksitus oldu ve eksitus olan grupta yatış süresi yaşayan gruptan daha yüksekti (p : 0.020). 90 günlük takipte eksitus olan grupta BUN değeri yaşayan gruptan daha yüksekti (p :0.001). Sonuç : KOAH ile ilişkili taburculuk sonrası 90 günlük dönemde hastaneye tekrar başvuruyu etkileyen birçok farklı faktör bulunmaktadır. Çalışmamızda değerlendirilen faktörler arasında tekrar hastaneye başvuruda yatış sırasında solunum yoğun bakım ünitesi ihtiyacı, glukoz ve PT değerlerinin önemli olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu süreçte eksitus olan grupta hastanede yatış süresi ve yatışı sırasındaki BUN değerinin önemli olduğu saptandı. Bu konuda hastalıkla ilişkili farklı etkenleri araştıran daha geniş katılımlı prospektif çalışmalar KOAH'a bağlı alevlenmeler ve tekrar hastaneye başvuruyu azaltmada yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The natural course of COPD is characterized by recurrent symptoms and exacerbations. Exacerbations are one of the most common causes of hospital readmissions and hospitalizations. Reducing readmissions due to exacerbations will contribute to the patient's quality of life, survival and the national economy. Materials and methods: In our study, 65 patients with NIMV indication diagnosed with respiratory failure due to COPD who were hospitalized in Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital due to exacerbation were evaluated. The demographic characteristics, laboratory data, accompanying comorbidities of these patients were recorded and the GER questionnaire, Beck depression questionnaire and ESS questionnaires were applied, and NIMV application, PR and nutritional support were questioned. Three months after discharge, the patients were called by telephone and their readmission and hospitalization status were questioned again. Results: The mean age of the patients was 62.6 years (mean ± sd: 62.6 ± 8.4), 42 (64.6%) of the patients were male. 19 of the patients (29.2%) were still smoking. Smoking was on average 52.1 packs / year. Thirty-two of the patients (49.2%) had a history of hospitalization in the last 1 year. In our follow-up, the average length of hospital stay was 8.7 days (3-31). 45 patients (69.2%) are taking LTOT at home. 30 patients (46.2%) use NIMV at home. During their hospitalization, 4 patients (6.2%) needed admission to respiratory intensive care unit. The FEV1 of the patients ranged from 0.3-1.9 liters (L), with an average of 0.8 liters. The percentage of FEV1 ranges from 12.6% to 56.5%, with a mean of 30.3%. Ten of the patients (15.4%) receive nutritional support. PR was applied to 19 patients (29.2%). In the surveys, 3 patients (4.6%) had GER, 8 (12.3%) had mild depression, 14 (21.5%) had moderate depression, and 3 (4.6%) had severe depression. ESS score of 12 patients (18.5%) was high. In the group who readmitted to the hospital at the 90-day follow-up, the rate of being sent to the respiratory intensive care unit during their previous hospitalization was lower than the group who did not readmit. (p: 0.043) We found the glucose level higher in the group who readmitted to the hospital than the group that did not. (p: 0.026) In the 90-day follow-up, PT value was lower in the group who readmitted to the hospital than the group that did not readmit. (p: 0.026). During the 90-day follow-up, 8 of our patients died and the duration of hospitalization was longer in the group that died than the group that survived (p: 0.020). The BUN value was higher in the group that died during the 90-day follow-up than the group that survived (p: 0.001). Conclusion: There are many different factors affecting readmission to the hospital in the 90-day period after discharge with COPD. Among the factors evaluated in our study, it was determined that the need for respiratory intensive care unit, glucose and PT values during re-admission to the hospital were important . In addition, the duration of hospitalization and the BUN value during hospitalization were found to be significant in the group that died during this period. Prospective studies with broader participation investigating different factors related to the disease in this regard will be guiding in reducing exacerbations and readmissions due to COPD. Keywords : COPD, exacerbation, readmission