DNA ve genetik kod ünitesinin öğretiminde argümantasyon temelli kavram karikatürlerinin akademik başarıya etkisi
The effect of argumentation-based concept cartoons on academic success in the teaching of DNA and genetic code unit
  1. Tez No: 659544
  2. Yazar: ZEKİ KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZİ OSMAN PEKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: DNA ve genetik kod, argümantasyon, kavram yanılgıları, kavram karikatürü, DNA and genetic code, argumentation, misconceptions, concept cartoon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı 8. sınıf DNA ve Genetik Kod ünitesinin öğretiminde Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda önerilen yöntemlerin yanı sıra argümantasyon temelli kavram karikatürleri kullanımının, öğrencilerin akademik başarılarına ve fen bilimleri dersine yönelik tutumları üzerine olan etkisini incelemektir. Çalışmamız 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Isparta ili Eğirdir ilçe merkezinde bulunan bir ortaokulda 8. sınıf düzeyinde öğrenim gören iki ayrı sınıftaki 45 öğrenciyle (21 Kız, 24 Erkek) gerçekleştirilmiştir. 8/A sınıfı (23 öğrenci) kontrol grubu olarak seçilmiş olup kontrol grubundaki öğrencilere, Fen Bilimleri Öğretim Programı'ndaki kazanımlar, ders kitabındaki etkinliklerle beraber Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'ndaönerilen yöntemlerle işlenmiştir. 8/B sınıfı (22 öğrenci) ise deney grubu olarak seçilmiş olup deney grubundaki öğrencilere ders kitabı Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda önerilen etkinliklerine ilaveten argümantasyon temelli kavram karikatürleri etkinlikleri de uygulanarak dersler işlenmiştir. Her iki gruba da DNA ve Genetik Kod başarı testi ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Yine her iki gruba da fen bilimleri dersi tutum ölçeği hem araştırmaya başlamadan önce hem de araştırmadan sonra uygulanmıştır. Araştırmamız, deneysel araştırma modellerinden biri olan ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel çalışma şeklinde gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin DNA ve Genetik Kod ünitesine ilişkin son test akademik başarı puanları bağımsız gruplar T-testi aracığıyla karşılaştırıldığında, DNA ve Genetik Kod ünitesi başarı puanları bakımından gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir farklığın bulunmadığı, ancak deney grubu son test başarı puanları ortalamasının kontrol grubu başarı ortalamasından daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamızda kız ve erkek öğrencilerin son test ve kalıcılık başarı puanları arasında kızlar lehine istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluştuğu görülmüştür.Deney grubundaki uygulamanın tamamlanmasından sonra öğrencilerle yapılan informal mülakatlarda dezavantajlı öğrenciler (okuma-yazma becerisi ve akademik başarı düzeyi düşük olan, ders sırasında söz almaktan çekinen öğrencilerin) argümantasyon tabanlı kavram karikatürü etkinliklerinin kendilerinin öğretim faaliyetlerine katılma isteklerini arttırdığını ve dersleri daha kolay anlamalarını sağladığını söylemişlerdir. Araştırmacı da öğrencilerin bu ifadelerinin deney grubundaki öğretim sürecinde kendisi tarafından yapılan gözlemlerce de doğrulandığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the use of argumentation-based concept cartoons in the teaching of the 8th grade DNA and Genetic Code unit, as well as the methods suggested in the curriculum, on students academic achievement and attitudes towards the science. This study was carried out with 45 students (21 girls, 24 boys) from two different classes studying at the 8th grade in a secondary school located in Eğirdir district center in Isparta in the 2019-2020 academic year. 8/A class (23 students) was appointed as the control group, and the issues were taught along with the activities in the textbook, through the methods suggested in the curriculum. 8/B class (22 students) was appointed as the experimental group, and the issues were taught to the students by using the activities of the argumentation-based concept cartoons in addition to the activities suggested in the curriculum. DNA and Genetic Code Achievement Test was applied to both groups as pre-test, post-test and retention test. Similarly, Science Attitude Scale was applied to both groups before and after the research. This research was carried out as a quasi-experimental study with pre-test and post-test control groups, which is one of the experimental research models. When the post-test academic achievement scores of the students were analyzed using the independent groups T-test, results showed that there was no statistically significant difference between the groups in terms of DNA and Genetic Code unit post-test achievement scores. However, this analysis showed that the post-test achievement mean score of experimental group was higher than that of the control group. In the study, it was determined that there was a statistically significant difference in favor of girls between the post-test and permanence achievement scores of girls and boys. In the informal interviews conducted after the implementation was completed, the disadvantaged students (students with poor literacy skills, students having low academic achievement level, students hesitating to speak during the lesson) stated that the argumentation-based concept cartoons activities enabled them to participate more in teaching activities and to understand the subjects more easily. The researcher also stated that these expressions of the students confirmed the observations made during the teaching process in the experimental group.