Uyuşturucu kaçakçılığında güncel yöntemler ve karşı tedbirler: Gaziantep ili örneği
Actual methods in drug trafficking and countermeasures: The case of Gaziantep
- Tez No: 659574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaçakçılık, uyuşturucu kaçakçılığı, Gaziantep, Smuggling, drug trafficking, Gaziantep
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Uyuşturucu kaçakçılığı bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun bir şekilde görülen organize bir suçtur. Türkiye'de son yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili yapılan mücadeleler artarak devam etmektedir. Bu tez çalışmasında kaçakçılar ile mücadelede alınan tedbirlerin ve uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan yeni yöntemlerin Gaziantep ili örneğinde incelenmesi amaçlanmıştır. Böylece uyuşturucu kaçakçılığı ile ilişkili diğer suçların engellenebileceği düşünülmektedir. Araştırma verileri literatür tarama ve örnek olay yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde ve dünyada uyuşturucu ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca, Gaziantep şehrinde kaçakçılık ile mücadele eden güvenlik güçleri ile görüşmeler yapılmış ve veriler toplanmıştır. Tez çalışmasının ilk kısmında Gaziantep özelinde Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığına karşı alınan önlemler, uyuşturucu bağımlılığına karşı yapılan tedavi yöntemleri ve uyuşturucu kaçakçılığı ve bağımlılığının önlenmesi için alınan kararlar ve yaklaşımlar bağlamında iki hipotez ortaya atılmıştır. Hipotezlerden birincisi Gaziantep özelinde uyuşturucu kaçakçılığı ile farklı teknik ve taktikler uygulanması ve ikincisi ise Gaziantep ilinde son yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelenin artması ile ilgilidir. Çalışma sonuçları tez için ortaya atılan iki hipotez sonucunu desteklemiştir. Gaziantep ilinde uyuşturucu kaçakçılığı için alınan önlemler üst düzeyde ve başarılıdır. Bu sebepten dolayı Türkiye, Avrupa ve bölgesel olarak uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili en ciddi ve üst düzey seviyede mücadele eden ülkelerden birisidir. Ayrıca, uyuşturucu bağımlılık önleme ve tedavi merkezleri bireylerin uyuşturucu kaçakçılığını engellemekte ve topluma kazandırılması sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Drug trafficking is an organized crime that is common in our country as well as in the whole world. Turkey continues to increase in recent years are related to the fight against drug trafficking. In this thesis, it is aimed to examine the measures taken in combating smugglers and new methods used in drug smuggling in the example of Gaziantep province. Thus, it is thought that other crimes related to drug trafficking can be prevented. The research data were carried out using the literature review and case study method. Studies on drugs in our country and in the world have been examined. In addition, interviews were held with security forces fighting against smuggling in the city of Gaziantep and data were collected. In the first part of the thesis Gaziantep on special measures taken against drug trafficking in Turkey, treatment against drug addiction and drug trafficking and in the context of decisions and approach taken for the prevention of addiction was put forward two hypotheses.The first of the hypotheses is related to the application of different techniques and tactics with drug abuse in Gaziantep, and the second is about the increase in the fight against drug trafficking in Gaziantep province in recent years. The results of the study supported the two hypothesis results put forward for the thesis. The measures taken for drug smuggling in the province of Gaziantep are high-level and successful. For this reason, Turkey is one of Europe most serious drug trafficking and related regional and country struggling senior level. In addition, drug addiction prevention and treatment centers prevent individuals from drug trafficking and ensure their reintegration into society.