Anne babaların; Enneagram bilgisi, ebeveyn tutumları ve affedicilik düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Parents; investigation of Enneagram knowledge, parental attitudes and forgiveness levels according to some variables
- Tez No: 659635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Enneagram, mizaç, ebeveyn tutumları, affedicilik, Enneagram, temperament, parental attitudes, forgiveness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma enneagram 9 tip mizaç bilgisi ile ebeveyn tutumları ve affedicilik düzeylerini çeşitli değişkenler açısından inceleyerek, aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu çalışma, google formlara çevrilmiş formların çevrimci yollarla (whatsapp grupları ve Instagram) katılım sağlayan 2-6 yaş arası çocuğu olan 300 ebeveyni kapsamaktadır. Enneagram 9 tip mizaç bilgisi ile ebeveynlik tutumları ve affedicilik düzeylerini cinsiyet, sahip olunan çocuk sayısı, içinde yetişilen coğrafi bölge, ailenin toplam gelir seviyesi, annenin çalışma durumu, anne ve babanın eğitim durumları ve enneagram 9 tip mizaç bilgi düzeyi gibi değişkenlerle incelemek için ebeveyn tutum ölçeği, affedicilik ölçeği ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 paket programı kullanılarak bağımsız gruplar T-testi, One-Way Anova (Tek Yönlü Varyans Analizi) ve korelasyon analizi yöntemleriyle yapılmıştır. Araştırma sonucunda: demokratik ebeveyn tutumu ile cinsiyet durumu; izin verici, demokratik ve otoriter ebeveyn tutumu ile sahip olunan çocuk sayısı grupları; otoriter ve aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile içinde yetişilen coğrafi bölge grupları; aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile gelir düzeyi grupları; izin verici ebeveyn tutumu ile annenin çalışma durumu; aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile annenin eğitim durumu; affedicilik düzeyi ve aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile babanın eğitim durumu; affedicilik düzeyi, demokratik, otoriter ve aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile Enneagram mizaç temelli eğitim modeli bilme düzeyi arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öte yandan affedicilik düzeyi, izin verici, aşırı koruyucu ebeveynlik tutumları ve cinsiyet; affedicilik düzeyi ve aşırı koruyucu ebeveynlik tutumu ile sahip olunan çocuk sayısı; affedicilik düzeyi, izin verici ve demokratik ebeveynlik tutumu ile içinde yetişilen coğrafi bölge; affedicilik düzeyi, izin verici, demokratik ve otoriter ebeveynlik tutumu ile içinde gelir düzeyi; affedicilik düzeyi, demokratik, otoriter ve aşırı koruyucu ebeveynlik tutumu ile annenin çalışma durumu; affedicilik düzeyi, izin verici, demokratik ve otoriter ebeveynlik tutumu ile annenin çalışma durumu; izin verici, demokratik ve otoriter ebeveynlik tutumu ile babanın eğitim durumu; izin verici ebeveynlik tutumu ile Enneagram mizaç temelli eğitim modeli bilme düzeyi arasında anlamlı bir ilişkiye araştırmada rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines enneagram 9 types of temperament knowledge and parental attitudes and forgiveness levels in terms of various variables and determines the relationship between them. This study, in which the relational search model was used as a research model, covers 300 parents with children between the ages of 2 and 6 who participate in online forms (whatsapp groups and Instagram) that are translated into google forms. Enneagram 9 types of temperament knowledge and parental attitudes and forgiveness levels to examine with variables such as gender, the number of children owned, the geographical region in which they were raised, the total income level of the family, the mother's employment status, the education level of the mother and father, and the enneagram 9 types of temperament knowledge by parental attitutes scale, forgiveness scale and demographic information form were used. The analysis of the data was done by using the SPSS 25.0 package program, independent groups T-test, One-Way Anova (One Way Analysis of Variance) and correlation analysis methods. As a result of the research, a significant difference was found between democratic parental attitude and gender status; groups of children with a permissive, democratic and authoritarian parental attitude; geographic region groups in which authoritarian and overprotective parental attitudes are grown; overprotective parental attitude and income groups; permissive parental attitude and mother's employment status; educational status of mother with overprotective parental attitude; the level of forgiveness and overprotective parental attitude, and the father's educational status; the level of forgiveness, democratic, authoritarian and overprotective parental attitude and the level of knowing the Enneagram temperament-based education model. On the other hand, no significant relationship was found between forgiveness level, permissive, overprotective parenting attitudes and gender; the level of forgiveness and overprotective parenting and the number of children owned; the geographical area in which forgiveness is grown, with permissive and democratic parental attitude; level of forgiveness, permissive, democratic and authoritarian parenting attitude and income level; the level of forgiveness, democratic, authoritarian and overprotective parenting and the mother's working status; the level of forgiveness, permissive, democratic and authoritarian parenting attitude and the mother's employment status; the permissive, democratic and authoritarian parenting attitude and the father's educational status; permissive parenting attitude and Enneagram temperament-based education model knowledge level.