İnsan kaynaklı afet olarak terör: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerinin terör bilgi düzeyleri ve risk algısı üzerine bir araştırma
Terror as a human-induced disaster: A research on terror knowledge levels and risk perception of Emergency and Disaster Management Department students
- Tez No: 659923
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Terör, Risk, Terör Risk Algısı, Disaster, Disaster Management, Terrorism, Risk, Terror Risk Perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Dünyada sınırların kalktığı, toplumlar arası mesafenin kısaldığı, değişim ve dönüşümün hızlı olduğu bu çağda bütün dünyayı etkileyen insan kaynaklı afetlerden olan terör de aynı hızda artış göstermiştir. Çalışmamın literatür kısmında afet ve afet yönetimi kavramlarına yer verilmiştir. İnsan kaynaklı afet olan terörün tanımı, tarihsel gelişimi, türleri ve ülkemize etkileri ortaya konulmuştur. Bunların yanında risk ve risk algısı kavramları da açıklanmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında acil yardım ve afet yönetimi bölümü öğrencilerinin terör risk algısı ölçmek için Yeniçeri (2006) tarafından geliştirilen terör risk algısı ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların farklı demografik özelliklerine göre terör risk algısını etkileyen bileşenler ve terör bilgi düzeyini etkileyen durumlara yer verilmiştir. AYAY öğrencilerinin terör konusunda en çok güvendikleri kurumları belirlemek amacıyla Yeniçeri (2006) tarafından oluşturulan terörü kim önler anketi uygulanmıştır. Gelecekte afet yönetimi içeresinde yer alacak bu öğrencilerin terörü, afet yönetimi içerisinde nerede gördükleri ortaya konmuştur. Son olarak daha önce yapılan çalışmalarla alakalı benzerlikler ve farklılara yer verilmiştir. Çalışmadan çıkan sonuçlar değerlendirilerek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Terrorism affects the whole world and it is one of the human-induced disasters has increased at the same rate in this age where borders have been removed in the world, the distance between communities has been shortened, and change and transformation is rapid. In the literature section of the study, disaster and disaster management concepts were included.The definition, historical development, types, and effects of terrorism on our country, which is a human-induced disaster, are exhibited. In addition, the concepts of risk and risk perception were also explained. The terror risk perception scale developed by Yeniçeri (2006) was applied to measure the terror risk perception of emergency relief and disaster management students. According to the different demographic characteristics of the participants, the components affecting the terror risk perception and the situations affecting the terror knowledge level were included. The who prevents terrorism questionnaire, which was created by Yeniçeri (2006), was applied in order to determine the institutions that ERDM students trust most about terrorism. Where these students, who will take part in disaster management in the future, see terror in disaster management was presented. Finally, similarities and differences related to previous studies were included. The results obtained from the study were evaluated and suggestions were made.