Pediatrik kist hidatik hastalarında tedavi modalitelerinin incelenilerek rekürrens oranının belirlenmesi ve rekürrense neden olan faktörlerin araştırılması
Examine different treatment methods in pediatric hydatid cyst patients to find recurrence rates and evaluate the parameters in the recurrence of disease
- Tez No: 659954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN ALİ KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kist hidatik, PAIR, Cerrahi, Hydatid cyst, PAIR, Surgery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı pediatrik kist hidatik hastalarında farklı tedavi yöntemlerini incelemek ve nüks oranlarının bulunmasıdır. Ayrıca hastalığın tekrar etmesinde etkili parametreler de değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal hastanesinde tedavi görmüş olan 90 pediatrik kist hidatik hastası dâhil edilmiştir. Hastalarla ilgili veriler hastane kayıtlarından geriye dönük olarak taranmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25. 0 istatistik programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların % 32,3'ü kız ve % 67,7'si erkek olarak belirlenmiştir. Tüm hastalarda yaş ortalaması 10,73±3,67'dür. Hastaların %10'unda akciğer, %81,2'sinde karaciğerde kist hidatiklerin yerleştiği saptanmıştır. Hastalarda karaciğerde kist hidatik yerleşim alanı olarak %69,8'inde sağ, %15,1'inde sol ve %15,1'inde sağ+sol şeklinde bulunmuştur. Akciğerde kist hidatik bulunan hastaların %33,3'ü ateş-öksürük ve %66,7'si ateş-öksürük-balgam; Karaciğerde kist hidatik bulunan hastaların %57,5'i karın ağrısı ve %31,5'i karın ağrısı-abdominal şişlik bulunmuştur. Tüm hastaların 51'inde hayvan maruziyeti bulunurken, 39'unda hayvan maruziyeti bulunmamıştır. Tüm hastalarda andazol kullanım süresi ortalama 8,26±3,46 ay olarak belirlenmiştir. İHA bütün hastaların %53,3'ünde pozitif ve %44,4'ünde negatif bulunmuştur. Kızlar ve erkeler arasında İHA durumları ile ilgili istatiksel farklılık bulunmamıştır (p≤0,05). Tüm hastalarda takip süresi ortalaması 32,06±18,1 ay olarak bulunmuştur. Hastaların %21,1'ine ilaç takibi, %37,8'ine PAIR ve % 41,1'ine cerrahi işlem uygulanmıştır. Tedavi sonrasında 13 hastada nüks varlığı gözlemlenmiştir. Nüks varlığı saptanan 13 hastada nüks oluşumundan sonra açık cerrahi (%77) ve PAIR (%23) tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Nüks bulunan hastalarda yaş ortalaması 12,61±3,37 olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre nüks varlığı ve yokluğu arasında istatiksel anlamda farklılık bulunmamıştır (p≤0,05). Nüks bulunan 13 hastanın % 92,30 (12)'unda karaciğerde nüks varlığı saptanmıştır. Hastaların hastanede kalış süresi oranları kapalı cerrahi, açık cerrahi ve PAIR uygulananlarda sırasıyla ortalama 4,06±1,52, 6,47±3,65 ve 3,20±1,27 gün olarak saptanmıştır. Sonuç: Pediatrik kist hidatik hastalarda genel literatürle uyumlu olarak kist yerleşim alanı genel olarak karaciğerdir. Hastalara genel olarak PAIR ve cerrahi tedavi yöntemi uygulanmıştır. PAIR uygulanan hastalarda nüks oranı daha yüksek bulunmuştur. Literatürde belirtildiği gibi pediatrik kist hidatik hastalarında cerrahi tedavi yönteminin nüks oranını azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine different treatment methods in pediatric hydatid cyst patients and to find recurrence rates. In addition, it has been evaluated in the parameters that are effective in the recurrence of the disease. Materials and Methods: The study included 90 pediatric hydatid cyst patients treated at Şişli Hamidiye Etfal Hospital of Health Sciences University. Data related to patients were scanned retrospectively from hospital records. The data obtained were evaluated with the help of SPSS 25.0 statistics program. Results: 32.3% of the patients were female and 67.7% were male. The average age of all patients is 10.73 ± 3.67. It was determined that 10% of patients had hydatid cysts in the lung and 81.2% in the liver. In patients, liver hydatid cyst was found as 69.8% right, 15.1% left and 15.1% right + left. 33.3% of patients with hydatid cyst in the lung were fever-cough and 66.7% of fever-cough-sputum; 57.5% of patients with hydatid cyst in the liver had abdominal pain and 31.5% had abdominal swelling. While 51 of all patients had animal exposure, 39 had no animal exposure. The average duration of use of andazole in all patients was determined to be 8.26 ± 3.46 months. IHA was positive in 53.3% and negative in 44.4% of all patients. There were no statistical differences between girls and boys regarding IHA status (p≤0.05). The mean follow-up time was 32.06 ± 18.1 months in all patients. The patients applied was drug follow-up 21.1%, PAIR 37.8% and surgical procedure 41.1% for treatment. Recurrence was observed in 13 patients after treatment. Open surgery (77%) and PAIR (23%) treatment methods were applied after the recurrence. The average age of patients with recurrence was found to be 12.61±3.37. There was no statistically significant difference between the presence and absence of relapse by gender (p≤0.05). The presence of recurrence in the liver was found in 92.30% (12) of 13 patients with recurrence. The average length of stay in the hospital was found for underwent closed surgery, open surgery and PAIR to respectively 4.06 ± 1.52, 6.47 ± 3.65 and 3.20 ± 1.27 day. Conclusion: In accordance with the literature, in patients with pediatric hydatid cyst, the cyst location is generally liver. PAIR and surgical treatment methods were generally applied to the patients. Recurrence rate was higher in patients who received PAIR. As stated in the literature, surgical treatment has been shown to reduce the recurrence rate in patients with pediatric hydatid cyst.