Beden Terbiyesi ve Spor dergisi (1939-1945)
Beden Terbiyesi ve Spor magazine (1939-1945)
  1. Tez No: 660018
  2. Yazar: ÖMER KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARDA ODABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Spor, Journalism, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Döneminde Spor, Spor Dergiciliği, Beden Terbiyesi ve Spor dergisi, Sports, Sports Magazine, Body Dressage and Sports magazine in the Republic Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet döneminde yayımlanmış önemli spor dergilerinden biri olan Beden Terbiyesi ve Spor incelenmektedir. 1939 senesinde yayın hayatına katılan ve 1945'e kadar yaklaşık yedi yıl çıkan Beden Terbiyesi ve Spor, Türk spor dergiciliği içerisindeki yeri itibariyle ele alınmıştır. Dönemin spor hayatını ve yapısını anlamada kitle iletişim araçlarının ve süreli yayınların rolü ve katkısı önemlidir. O nedenle spor hayatı ve spor dergiciliğinin birlikte incelenmesine ihtiyaç vardır. Beden Terbiyesi ve Spor, II. Dünya Savaşı yıllarında yayımlanmış bir dergidir. Dergi başta Beden Terbiyesi Genel Direktörlüğü yayını olarak çıkarılmış, daha sonra yönetsel değişikliğe uğrayarak Maarif Vekilliği bünyesinde yayın hayatını sürdürmüştür. İki önemli resmî kurum idaresinde çıkarılması, Türkiye'de siyasi iktidarın II. Dünya Savaşı yıllarındaki spor politikalarını anlamak bakımından Beden Terbiyesi ve Spor dergisini daha da önemli kılmaktadır. Spor dergiciliği bakımından Beden Terbiyesi ve Spor'un, içerdiği bilimsel yazılar ve araştırmalar vasıtasıyla spor alanına katkı sağladığı söylenebilir. Bunun yanında, militarizmin ve totaliter ideolojilerin yükseldiği II. Dünya Savaşı koşullarında Türkiye'de siyasi iktidarın beden terbiyesi ve spor alanını biçimlendirmesinin bir aracı olarak işlev görmüştür. II. Dünya Savaşı'nın başladığı yıl yayın hayatına giren BTVS, dönemin spor anlayışı ile siyasi iktidarın spor politikalarını yansıtması bakımından belge değerinde bir kaynaktır. Spor dergiciliği tarihi üzerine yapılan akademik çalışmalar nispeten az sayıdadır. Tez çalışmamızda Beden Terbiyesi ve Spor dergisi mülkiyet yapısı, teknik özellikleri, idari ve yazı kadrosu ve içeriği yönlerinden incelemeye tabi tutulmuştur. Bu çalışmanın Türkiye'de spor dergiciliği tarihine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Beden Terbiyesi ve Spor, one of the important sports magazines published in the Republic period, is examined. Beden Terbiyesi ve Spor, which joined the publication life in 1939 and published for about seven years until 1945, has been discussed in terms of its place in Turkish sports magazine. The role and contribution of mass media and periodicals is important in understanding the sports life and structure of the period. Therefore, sports life and sports journalism need to be examined together. Body Training and Sports, II. It is a magazine published during the World War II. The magazine was first published as a publication of the General Directorate of Physical Education, then undergoing administrative changes and continued its publication life under the Ministry of Education. Removing the two major administration official institutions, political power in Turkey II. It makes Beden Terbiyesi ve Spor magazine even more important in understanding the sports policies of the World War II years. In terms of sports journalism, it can be said that Physical Education and Sports contributed to the field of sports through the scientific articles and researches it contains. Besides, the rise of militarism and totalitarian ideologies II. Of physical discipline of political power in Turkey in World War conditions and sports fields formatting and functions as an agent. II. BTVS, which was published in the year the World War started, is a document worth a resource in terms of reflecting the sports understanding of the period and the sports policies of the political power. Academic studies on the history of sports journalism are relatively few. In our thesis, Beden Terbiyesi ve Spor magazine has been examined in terms of ownership structure, technical features, administrative and writing staff and content. This study sports journalism in Turkey is expected to contribute to history.