Hassas döküm yöntemiyle A356 alüminyum alaşımının döküm şartlarının optimizasyonu
- Tez No: 66007
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: A3 56 Al-alaşımı, hassas döküm W, A356- Aluminium alloy, Investment casting
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında 1945'lerden sonra rağbet gören, Türkiye'de hassas döküm olarak bilinen Kabuk Kalıp Hassas Döküm yönteminin endüstriyel amaçlı olarak proses tanıtımı yapılmış olup, A3 56 alüminyum alaşımının döküm şartlan optimize edilmeye çalışılmıştır. Kabuk kalıp hassas döküm tekniğine uygun olarak aynı şartlarda oluşturulan döküm kalıplan, kimyasal kompozisyonu, ergitme metodu ve işlemleri, ısıl işlem rejimi sabit tutularak, döküm sıcaklığının, kabuk sıcaklığının, ve döküm hızının akıcılık, iç yapı ve mekanik özellikler üzerindeki tesiri araştırılmıştır. Ergimiş metal sıcaklıkları 670oCJ720°C,770°C, kalıp sıcaklıktan 300°C, 400°C, 500°C ve döküm hızlan, yavaş, orta ve hızlı olarak seçilmiştir. 10 adet çekme, 10 adet darbe ve akıcılık test plakası montajlanmış toplam 27 kabuk kalıbın dökümü yapılmıştır. Kalıp dizaynı, iki farklı tip salkım montajlanmasıyla (çerçeveli - çerçevesiz), dökümler sağlamlığı ve ekonomikliği üzerinde çok baskın olduğu gözlenmiştir. Kalıp sıcaklığı, döküm sıcaklığı ve döküm hızının iç yapı ve mekanik özellikler üzerinde belirgin bir etkisi görülmemiştir. Bu parametrelerin akıcılık ve döküm kalitesiyle çok yakın ilişkide olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it was attempted to optimize the casting temperature, shell mold temperature and casting speed of Na- modified A356 aluminum alloy. Investment casting technique which in known since 1945 was used to cast Na-modified A356. The effect of casting temperature, shellmold temperature and casting speed on quality fluidity microstructure and mechanical properties of the cast pieces had been investigated by keeping rest of the casting process same. The molten temperature and shell mold temperature were chosen on 670°C,720°C, 770°C and 300°C, 720°C,500°C respectivfy. The casting speed was qualitatively defined as slow medium and fast. Totally 27 investment casting each containing 10 tensile, 10 impact and 2 fluidity specimen were done by using various combination of casting temperature mould temperature and casting speed. It was clear from the inspection of these 27 cast pieces that although casting parameters ( casting temperature mold temperature and casting speed) were strongly effective on the quality of cast pieces. They have almost no effect on final microstructure and mechanical properties.