Sağlık sektöründe yaşanan şiddetin medyaya yansıması
Reflection of the violence in the health sector on the media
- Tez No: 660104
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, şiddet, medya, haber, hastane, Health, violence, media, news, hospital
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sağlık kuruluşlarına başvuran kişi, hastalığından kaynaklanan duygu durumunu sağlık çalışanının anlayacağını düşünmektedir. Bu süreçte karşılıklı empatiye dayanan bir iletişim biçimi kurulması hedeflenir. Bu kırılgan iletişim sürecinde başlıca sorunlar, düşük eğitim düzeyi ve hastane kurallarına uyulmaması, stresli hasta yakınları, kalabalık ve gürültülü ortamlar, hasta ve yakınları için aşırı istekler, muayene sırasında uzun bekleme süreleri, yetersiz sağlık personeli, iletişim ve kişilik sorunları olarak sıralanabilir. Sağlık sektöründe şiddet toplumda kaygı yaratmaya başladığında medyada kendine yer bulmaktadır. Bu yansımaların sonucu olarak sağlık çalışanlarının imajına zarar veren, şiddeti teşvik eden ve toplumun şiddete duyarlılığını azaltan medya tartışmaları gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında Eylül 2019 ile Ağustos 2020 dönemleri arasında basında yer alan sağlıkta şiddet ile ilgili haberler incelenmiştir. Covid-19 sürecinden 6 ay öncesi ve sonrası değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında yapılan nicel içerik analizinde sağlıkta şiddet haberlerinin basına yansıma biçimleri analiz edilmiştir. Ek olarak yapılan nitel araştırmada 13 gazeteci ve 24 sağlık çalışanıyla görüşme yapılarak sürecin tecrübe edilme biçimleri yansıtılmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılarak hem medya çalışanları hem de sağlık çalışanlarının perspektifinden bir değerlendirme sunulmaktadır. Bu anlamda, sağlıkta şiddet haberlerinin derlenmesi somut bir gerçekliği yansıtmaktadır. Bu kapsamda tez, sağlık haberciliğine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The applicant to health institutions believes that the health worker will understand the emotional state arising from his illness. In this process, it is aimed to establish a communication style based upon mutual empathy. The main problems in this fragile communication process can be listed as low education level and failure to comply with hospital rules, stressful relatives of patients, crowded and noisy environments, excessive requests for patients and their relatives, long waiting times during examination, insufficient health personnel, communication and personality problems. When violence in health sector starts to cause anxiety in the society, it finds a place in the media. As a result of these reflections, media discussions are held which damage the image of healthcare professionals, encourage violence and reduce the public's susceptibility to violence. In this thesis, news about violence in health sector in the press between September 2019 and August 2020 were examined. It was evaluated 6 months before and after the Covid-19 process. In the quantitative content analysis conducted within the scope of the study, the reflection forms of news about health violence in the press were analyzed. In addition, the way of the experienced process was reflected by in-depth interviews which were held with 13 journalists and 24 healthcare workers in the qualitative research. In the research, an evaluation is presented from the perspective of both media workers and healthcare professionals using the mixed method. In this sense, the compilation of health violence news reflects a concrete reality. In this context, the thesis aims to bring a new perspective to health journalism.