Doğum şekline göre lohusaların doğum sonu fonksiyonel durumlarının karşılaştırılması
Comparison of postpartum functional status of the postpartum women according to delivery mode
- Tez No: 660146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu dönem, doğum şekli, fonksiyonel durum, Type of delivery, functional status, postpartum women
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Doğum Şekline Göre Lohusaların Doğum Sonu Fonksiyonel Durumlarının Karşılaştırılması Amaç: Bu araştırma lohusaların doğum şekline göre doğum sonu fonksiyonel durumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma 25.12.2019 – 01.11.2020 tarihleri arasında Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran, araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan 394 lohusa ile tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, Lohusa Tanıtıcı Formu, ʺBarkin Annelik Fonksiyon Ölçeğiʺ (BAFÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, t testi, ortalama, varyans analizi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ile korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan normal doğum yapan lohusaların BAFÖ toplam puan ortalaması 71.20±10.48, sezaryen doğum yapanların 70.33±13.42 olarak saptanmıştır. Lohusaların doğum şekli ile BAFÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında, lohusaların doğum şekilleri ile ölçek alt boyut ve toplam puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p=0.47). Tanıtıcı özellikler ile BAFÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında ise yaş, eğitim, çalışma durumu, ekonomik durum, aile tipi, eş eğitim, bebeğin beslenme şekli, bebek bakımı ve ev işlerinde destek almanın fonksiyonel durumu olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir (p=0,042, p=0,04, p=0,007, p=0,008, p=0,01, p=0,01, p=0,01, p=0,02, p=0,02). Ayrıca evlilik süresi, postpartum hafta ve gebelik sayısı ile BAFÖ alt boyut puan ortalamaları arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır (p=0,039, p=0,020, p=0,005). Sonuç: Bu çalışmada lohusaların doğum şekli doğum sonu fonksiyonel durumu etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Postpartum Functional Status of the Postpartum Women According to Delivery Mode Purpose: The aim of the study was carried out to compare postpartum functional status of postpartum women according to their delivery mode. Materials and Method: The study was completed with between 25.12.2019 and 01.11.2020 with 394 postpartum women from the Family Health Centers affiliated to Erzurum Provincial Health Directorate and met the criteria for inclusion. The Postpartum women Identification Form and“Barkin Index of Maternal Functioning”were used in the collection of research data. In the analysis of number data, percentage, t test, mean, variance analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and correlation analysis were used. Results: The total BIMF score average of the postpartum women who gave birth in the scope of the study was 71.20 ± 10.48. The total mean score for the postpartum women who gave birth by cesarean was found to be 70.33 ± 13.42. When BIMF mean scores were compared to the type of delivery, it was determined that the difference between the delivery types of the postpartum women, the scale sub - dimension and total mean scores were not found statistically significant (p=0.47). When the socio-demographic characteristics and the mean BIMF scores are compared, age, educational status, working status, economic income, family type, spouse's education, baby's diet, baby care, and getting support for housework positively affected womens'functional status (p=0,042, p=0,04, p=0,007, p=0,008, p=0,01, p=0,01, p=0,01, p=0,02, p=0,02 respectively). In addditon, a negative relationship was found between the duration of marriage, postpartum week and the number of pregnancies and the total BIMF score average of the women (p=0,039, p=0,020, p=0,005 respectively). Result: In this study, the mode of delivery has not been affected the postpartum functional status of the postpartum women.