György Ligeti'nin piyano eserleri ve Musica Ricercata'nın incelenmesi
György Ligeti's piano works and analysis of Musica Ricercata
- Tez No: 660168
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET ALTINEL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ligeti, Musica Ricercata, Çağdaş Piyano Repertuvarı, Mikropolifoni, Avangart, Ligeti, Musica Ricercata, Contemporary Piano Music, Micropolyphony, Avangarde
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada 20. yüzyılın önemli bestecilerinden biri olan György Sandor Ligeti'nin Musica Ricercata adlı eseri incelenmektedir. Ligeti'nin Macaristan yıllarında yazdığı bu eser, yapısı bakımından repertuvarda ilk ve tektir. Musica Ricercata'yı müzik dünyasında eşsiz bir yere koyan özelliği ses malzemesine olan kontrollü yaklaşımıdır. On bir bölümden oluşan eserde kullanılan eşperde sayısı birbirini izleyen her bölümde tek tek artar. Son bölüme gelindiğinde on iki eşperdenin de kullanıldığı bir füg ile eser sonuçlanır. Eserin analizinden önce Ligeti'nin yaşamı ve müzikal dili ayrıntılarıyla incelenmiştir. Birçok farklı stilde eser veren bestecinin üslubu ve eserleri Macaristan yılları, Avrupa yılları ve son dönemi olarak üç farklı başlık altında ele alınmıştır. Bu başlıklar altında müzikal stili yapıtlar üzerinden tanıtılmış, ardından erken dönem eserlerinden biri olan Musica Ricercata'nın detaylı analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines one of the most important composer of the 20th century, György Sándor Ligeti and his work Musica Ricercata. In structural terms, this work, which is written in Hungary, is the first and only in the musical repertoire. What makes Musica Ricercata unique in the musical world is it's controlled approach to pitch material. The work consists of eleven movements and pitch class used in the work increases one by one in each successive movement. When it comes to the last movement, the work ends with a fugue which twelve pitch classes are used. Before analyzing the work, Ligeti's life and musical language is examined in detail. The style and works of the composer, who has produced works in many different styles, are discussed under three different titles as the Hungarian years, the European years and the last period. Under these headings, his musical style is introduced over his works, and lastly Musica Ricercata, one of his early work, is analyzed.