Toplumsal cinsiyet bağlamında erkeklik üzerindeki bedelli askerlik algısının sosyolojik analizi: Kayseri örneği
Sociological analysis of the perception of paid military service on masculinity in the context of gender: The case of Kayseri
  1. Tez No: 660248
  2. Yazar: ELİF YİRMİDOKUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Askerlik, Bedelli Askerlik, Erkeklik, Erkeklikler, Toplumsal Cinsiyet, Kayseri, Military Service, Paid Military Service, Masculinity, Masculinities, Gender, Kayseri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türk toplumu için askerlik, toplumsal cinsiyet pratikleri içerisinde erkekler ve erkeklikler için ayrı bir öneme sahiptir. Erkekler belirli aşamalardan geçerek erkekliklerini elde ederler ve askerlik bu aşamalar içinde toplumsal anlam ve pratikleri yoğun bir şekilde içinde barındıran bir eşik olarak karşımıza çıkar. Askerlik erkeği biçimlendirdiği kabul edilen özellikleri sayesinde erkeklikler için değiştirici ve dönüştürücü etkileri bünyesinde bulunmaktadır. Askerliğin yeni bir formu olarak karşımıza çıkan ve son dönemlerde fazlasıyla yaygınlaşan bedelli askerlik ise erkeklikler için yeni bir kapı aralamaktır. Bedelli askerliğin erkeklik kabulleri, erkeklik pratikleri ve erkeklikler üzerinde yarattığı üretim ve yeniden üretimi anlamak bu tezin amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak askerliğini bedelli yapmış ve Kayseri'de ikamet eden kişilerle yüz yüze mülakatlar gerçekleştirmiştir. Erkekliklerin üretimini tam anlamıyla yorumlamak ve anlayabilmek adına askerliğini uzun dönem yapmış kişilerle de yüz yüz görüşmeler yapılmıştır. Tezimiz doğrultusunda elde edilen bulgular toplumsal cinsiyet, erkeklik pratikleri ve erkeklikler merkeze alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
For Turkish society, military service has a special importance for men and masculinities in gender practices. Men achieve their masculinity by going through certain stages and Military service emerges as a threshold that includes social meanings and practices intensely in these stages. Military service has its transformative and transformative effects for masculinities, thanks to its characteristics that are accepted to shape men. Paid military service, which is a new form of military service and has become widespread in recent years, is to open a new door for masculinity. The aim of this thesis is to understand the production and reproduction that paid military service creates on acceptance of masculinity, masculinity practices and masculinities. In line with this purpose, she did her military service for a fee by using a qualitative research method and made face-to-face interviews with people residing in Kayseri. In order to fully interpret and understand the production of masculinities, face-to-face interviews have also been made with people who have completed their military service for a long time. The findings obtained in line with our thesis were interpreted by taking gender, masculinity practices and masculinities into the center.