Niğde - hıdırlık mevkii mermerlerinin endüstriyel kullanıma uygunluğunun araştırılması
Investigation of suitabelity of nigde-hidirlik marbles for endustrial use
- Tez No: 660269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikronize kalsit, mermer, Niğde, Micronize calcite, marble, Nigde
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Niğde bölgesinde işletilmekte olan karbonat kayaç ocakları, Paleozoyik yaşlı Gümüşler Formasyonu içerisinde yer alan mermerler içerisinde bulunmaktadır. Formasyon içerisinde yer alan mermerler bol çatlaklı olup blok vermediğinden, bunlar son yıllarda alternatif kullanım olarak mikron boyutuna indirgenerek değerlendirilmektedirler. Bu çalışmada, mermerlerin iri kristalli olması, yüksek CaCO3, düşük silis ve demir oranları ve yüksek beyazlık vermesinden dolayı Türkiye'nin en kaliteli mikronize kalsit yataklarını barındıran çalışma alanından numuneler üzerinde fiziksel ve kimyasal testler yapılarak dünya standartları ile mukayese edilmiş ve Niğde mikronize kalsitlerinin literatüre tanıtımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Carbonate rocks quarries currently under operation are all in the marble horizons of the Gumusler Formation of Paleozoic age. Since the marbles of the formation are intensely fractured and don?t yield blocks, in the recent years, they are being exploited in the form of micron-sized powders. In this study, physical and chemical tests on the samples collected from the best quality micronized calcite deposits of Turkey due mainly to their being sourced by coarse grained marbles, their high CaCO3 and low silica and iron contents, and high whiteness nature. Results of these tests then were compared with the world standard values and subsequently Nigde micronized calcites were introduced to the literature.