Niğde hıdırlık ve Uluağaç bölgelerine ait kalsitlerin minerolojik ve jeokimyasal özelliklerine göre plastik endüstrisinde kullanımı ve performans değerlendirilmesi
The use and performance evaluation of calcites from Niğde Hıdırlık and Uluağaç regions in plastic industry according to their mineralogical and geochemical properties
  1. Tez No: 917970
  2. Yazar: ÖZGÜR GÖKCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİFLİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsit, renk analizi, tane boyutu, yüzey alan, zeta potansiyel, Calcite, color, analysis, grain size, surface area, zeta potential
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kalsit, farklı şekillerde kristal halde bulunan camsı parlaklıkta, renksiz, sertliği Moh's skalasına göre sertliği 3, yoğunluğu ise 2,6-2,7 g/cm3 civarında olan bir endüstriyel mineraldir. Kalsit, mikronize boyutlarda öğütüldükten sonra boya, kâğıt, plastik vb. birçok endüstriyel alanda kullanımı ile kazandırdığı özellikler sebebiyle mümkün olduğu kadar fazla kullanılan ucuz bir dolgu maddesidir (Uçurum, 2014). Aklımıza gelebilecek her türlü sanayi kolunda sıkça karşımıza çıkan kalsit bu anlamda hem yüksek rezervlere sahip ve kolay ulaşılabilir olması, hem de düşük maliyetlerle farklı ürünlerin ucuza üretilmesi açısından ilgi odağı olmuştur. Bu çalışma Niğde bölgesinde çıkarılan kalsitin mineralojik–petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi ve plastik sektöründe kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulunmak, bölge kalsitini dolgu malzemesi olarak kullanan plastik sektörü işletmelerin kazanımları ve şikâyetleri üzerinde durarak sebeplerinin araştırmak ve plastik endüstrisine katkı sağlayacak bir referans çalışma olmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma kapsamında minerolojik ve jeokimyasal analizleri yapıldıktan sonra kalsitin özelliklerine göre dolgu oranı (yüzdesi), çalışma paremetreleri ve makine sıcaklık değerleri, makine performans değerleri ve nihai ürün olarak kompozitin özellikleri ve standartlara uygunluğunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Calcite is an industrial mineral with a vitreous luster, colorless, hardness of 3 on the Moh's scale, and a density of around 2,6-2,7 g/cm3, found in crystalline forms in different shapes. Calcite is a cheap filler material that is used as much as possible due to the properties it provides in many industrial areas such as paint, paper, plastic, etc. after being ground into micronized sizes (Uçurum, 2014). Calcite, which is frequently encountered in every industrial branch we can think of, has become the center of attention in this sense due to both its high reserves and easy accessibility, and the cheap production of different products at low costs. This study aims to examine the mineralogical-petrographic and geochemical properties of calcite extracted in the Niğde region and to make evaluations regarding its use in the plastic sector, to investigate the gains and complaints of the plastic sector enterprises using calcite as a filler material in the region, and to ensure that it becomes a reference study that will contribute to the plastic industry. Within the scope of this study, after the mineralogical and geochemical analyses are carried out, the filling ratio (percentage) according to the properties of calcite, working parameters and machine temperature values, machine performance values, and the properties of the composite as the final product and its compliance with the standards are revealed.