Psikolojik dayanıklılık ile değer odaklı yaşam arasındaki ilişkide kırsal\kentsel alanda yaşamanın moderatör etkisi
The moderator effect of living in rural \ urban areas in the relationship between psychological endurance and value oriented life
- Tez No: 660278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik dayanıklılık, değer odaklı yaşam, yaşam yeri, değerler, kırsal, kentsel, psychological resilience, valued living, residence, values, rural, urban
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada değer odaklı yaşamın psikolojik dayanıklılığı yordamasında kırsal ve kentsel yaşamın moderatör (düzenleyici) etkisi, psikolojik dayanıklılığın demografik değişkenlere göre farklılaşmasını incelenmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmış nicel bir araştırma olarak yürütülürken veri toplama araçları olarak Yetişkinler için Dayanıklılık Ölçeği, Değer Odaklı Yaşam Ölçeği ve Sosyodemografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmaya 1760 kişi katılım sağlamıştır. Elde edilen analiz verilerine göre Değer Odaklı Yaşam ve Kırsal\Kentsel Yaşam yeri psikolojik dayanıklılığı anlamlı düzeyde yordamaktadır. Ancak Değer Odaklı Yaşamın, Psikolojik Dayanıklılığı yordamasında Kırsal\Kentsel yaşamın düzenleyici etkisi anlamlı bulunamamıştır. Buna ek olarak, belirli Psikolojik Dayanıklılık alt ölçekleri cinsiyet, yaş, eğitim, gelir düzeyi, çalışma durumu, uğraşlara ayrılan zaman ve coğrafi bölgeye göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Genel olarak, kentsel ve kırsal yaşam döngüsünün farklı fırsatlar sunduğu araştırma vasıtasıyla ortaya konmuştur. Buradan hareketle kırsal ve kentsel yaşamın düzenleyici etkisinin tam olarak anlaşılabileceği gelecek çalışmalar, önleyici ve koruyucu müdahalelerin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve daha verimli hale getirilmesi çerçevesinde büyük önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study was to investigate the associations between psychological resilience, valued living, the effect of residence in urban\rural as a moderator, and differences in psychological resilience across sociodemographic characteristics. Resilience scale for Adults, Valued Living Questionnaire and Sociodemographic information form were introduced to participants that were 1760 in total. According to the statistical analyses, valued living and the urban\rural residence may predict psychological resilience, whereas; urban\rural residence was not significant as a moderator in the relationship where valued living predicted psychological resilience. On top of that, it was found that certain resilience subscales differed significantly across sociodemographic characteristics such as gender, age, education, income level, employment, time spent on hobbies and even geographical location of the participant. The findings suggest that both rural and urban residence may offer different opportunities for psychological resilience, considering the aspects of subfields. Future studies appear to be essential for understanding the effect of residence and improving current interventions as well as enhancing prevention strategies that address clients from different residential areas.