Değer odaklı yaşam ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide duygu regülasyonunun aracı rolü
The mediatory role of emotion regulation in the relationship between value-oriented life and psychological resilience
  1. Tez No: 910322
  2. Yazar: BÜŞRA KAYMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: değer odaklı yaşam, psikolojik dayanıklılık, uyumlu bilişsel duygu düzenleme, uyumsuz bilişsel duygu düzenleme, value-oriented life, psychological resilience, adaptive cognitive emotion regulation, maladaptive cognitive emotion regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET DEĞER ODAKLI YAŞAM İLE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİDE DUYGU REGÜLASYONUNUN ARACI ROLÜ Bu araştırmada değer odaklı yaşam ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide duygu regülasyonunun aracı rolü incelenmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmış nicel bir araştırma olup veri toplama araçları olarak; Değer Odaklı Yaşam Ölçeği, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmaya 18 yaş ve üstü olan 307 kişi katılım sağlamıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken (sayı, yüzde, medyan, ortalama, standart sapma) tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Güvenilirlik analizi uygulanmıştır. Kurulan modeller doğrultusunda process macro ile aracı rolü analiz edilmiştir. Çıkan sonuçlara göre değer odaklı yaşam ile dayanıklılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Psikolojik dayanıklılık ile uyumlu bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında ve psikolojik dayanıklılık ile uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Değer odaklı yaşam ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide uyumlu bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü varken, değer odaklı yaşam ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolünün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak çalışma, değer odaklı yaşamın psikolojik dayanıklılık ile olan ilişkisinde bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MEDIATORY ROLE OF EMOTION REGULATION IN THE RELATIONSHIP BETWEEN VALUE-ORIENTED LIFE AND PSYCHOLOGICAL RESILIENCE This study examined the mediating role of emotion regulation in the relationship between value-oriented life and psychological resilience. This study is a quantitative study conducted using the relational screening method. The Value-Oriented Life Scale, Adult Resilience Scale, Cognitive Emotion Regulation Scale and Demographic Information Form were used as data collection tools. 307 people aged 18 and over participated in the study. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program. Descriptive statistical methods were used while evaluating the data (number, percentage, median, mean, standard deviation).“Reliability Analysis”was conducted to test the reliability of the scales. The mediating role was analyzed with process macro in line with the established models. According to the findings, a statistically significant relationship was found between value-oriented life and psychological resilience. It was revealed that there was a statistically significant relationship between psychological resilience and compatible cognitive emotion regulation strategies and between psychological resilience and incompatible cognitive emotion regulation strategies. It was concluded that while adaptive cognitive emotion regulation strategies have a mediating role in the relationship between value-oriented life and psychological resilience, maladaptive cognitive emotion regulation strategies do not have a mediating role in the relationship between value-oriented life and psychological resilience. As a result, the study revealed the importance of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between value-oriented life and psychological resilience.