Evaluation of shear bond strength and adhesive remnant index of two orthodontic color change adhesives systems on bonding of metal brackets
Metal braketlerin yapıştırılmasında iki ortodontik renk değiştiren adeziv sisteminin kesme bağlanma kuvveti ve artık adeziv endeksinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 660304
  2. Yazar: MUAYAD MUQDAD GHAIDAN ALBAYATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ İLHAN RAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kesme bağlanma kuvveti, Transbond Plus adeziv, BracePaste renk değiştiren adeziv, Shear bond strength, Transbond Plus adhesive, BracePaste color change adhesive
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni BracePaste adeziv (American Orthodontics, Sheboygan, WI) ve yaygın Transbond Plus adeziv (3M Unitech, Monrovia, CA, ABD) olmak üzere metal braketlerin yapıştırılmasında iki renk değiştiren adeziv sisteminin kesme bağlanma kuvvetleri (SBS) ve artık adeziv endeksini (ARI) değerlendirmektir. Materyaller ve yöntemler: 60 insan üst küçük azı dişi 2 gruba ayrılmıştır. Metal ortodontik braketler için kullanılan yapıştırma için, imalatçının talimatlarına göre her iki adeziv için pastayla aynı adımlar takip edilmiştir. Numuneler, 500 döngüde 5° ile 55° arasındaki suda ısı döngüsüne alınmıştır. Örnekler, üniversal bir test makinesinde test edilmeden önce, 24 saat süresince distile suda bekletilmiştir. Bulgular: İki grubun SBS'si arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Transbond Plus (11,03 ± 1,41) Mpa, BracePaste'e göre (7,79 ± 1,16) Mpa daha yüksek SBS değerine sahiptir. Bununla birlikte BracePaste SBS değeri klinik olarak kabul edilebilirdi. ARI skorları, en fazla ayrılmanın adeziv katmanında olduğunu göstermiştir. Transbond Plus ve BracePaste gruplarının ARI skorları, istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir. Sonuç: Sonuçlarımız, in-vitro laboratuvar koşullarına dayalıdır ve bulgularımızın klinik geçerliliği in-vivo çalışmalarda da teyit edilmelidir. Bu incelemenin sonuçlarını doğrulamak için başka klinik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Her iki adeziv klinik kullanım için yeterli SBS değeri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the shear bond strengths (SBS) and adhesive remnant index (ARI) of two color change adhesives systems, new BracePaste adhesive paste (American Orthodontics, Sheboygan, WI) and, common Transbond Plus adhesive paste (3M Unitech, Monrovia, CA, U.S.A.), in bonding of metal brackets. Materials and methods: 60 human upper premolar teeth were divided into 2 groups, For bonding, with both the adhesive paste same steps were followed, according to the manufacturer's instructions. The samples were thermocycled between 5° and 55° for 500 cycles. The specimens were stored at 37° in distilled water for 24 hours before SBS testing on a universal testing machine. Results: Statistically significant difference in the shear bond strength between the two groups. The highest SBS was observed in the Transbond Plus with a mean range of (11.03 ± 1.41) Mpa, and the mean range of the BracePaste was (7.79 ± 1.16) Mpa. However, BracePaste SBS value is considered clinically acceptable. ARI scoring showed that most of the debondings occurred in the adhesive layer. The ARI scores of Transbond Plus and BracePaste groups did not exhibit a statistically significant difference. Conclusion: Our results were based on in-vitro laboratory conditions, and the clinical relevance of our findings should also be confirmed with in-vivo studies. Further clinical studies are needed to substantiate the conclusions from this investigation. Both the adhesives had sufficient SBS values for a clinical use.