Aile şirketlerinin devamlılığında ekonomik sosyalleşmenin önemi, İstanbul'da bulunan yüzyıllık şirketler örneği
The importance of economic socialization in the continuity of family companies: the example of the century companies in Istanbul
  1. Tez No: 660333
  2. Yazar: MEHMET OZAN DİLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Asırlık Şirketler, Ekonomik Sosyalleşme, Sosyal-Kültürel-Etik Değerler, İstanbul'daki Asırlık Şirketler, Küçük İşletmeler, Yerli Şirketler, Büyüyememe Sorunu, Kurumsallaşma, Şirket Kültürü, Family Companies, Centennial Companies, Economic Socialization, Social-Cultural-Ethical Values, Centennial Companies in Istanbul, Small Businesses, Domestic Companies, Problem of Inability to Grow, Institutionalization, Company Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı aile şirketlerinin devamlılığında etkili olan sosyal, kültürel, etik değerler bilincinin ekonomik sosyalleşme yolu ile gelecek kuşaklara aktarılıp aktarıl(a)madığını veya nasıl aktarıldığını veya neden aktarıl(a)madığını ortaya çıkarmaktır. Yüzyıllık aile şirketleri açısından bu değerlerin önemi ve gelecek kuşaklara aktarımı, kurucuya ve kurucu değerlere bağlılık, liderlik, ekonomik sosyalleşme konuları ele alınmıştır. Aile şirketlerinin sorunlarına değinilmiştir. Üç aile şirketi ile görüşme yoluyla (Şirketlerin biri soruların cevaplarını yazılı olarak göndermiştir.) nitel araştırma yapılmıştır. Açık uçlu sorular sorulmuş ve istedikleri gibi cevaplamaları sağlanmıştır. Ayrıca İstanbul'da bulunan çeşitli yüzyıllık aile şirketlerinde gözlem ve mülakat teknikleriyle veri toplanmaya çalışılmıştır. Yüzyılı aşkın süredir faaliyet gösteren şirketlere yöneltilen soruların tamamına yakını aynıdır. Bu görüşmelerin sağladığı fayda, aile şirketlerini derinlemesine analiz etme imkanı vermiş olmasıdır. Hem bu üç şirketin kültürüne ve karakterine özgü cevaplar elde etmeye yönelinmiş hem de bütün aile şirketlerini kapsayan soyut nitelikli değerlendirmeler yapılması sağlanmıştır. Görüşmelerden önce elde edilen verilerin akademik amaçlı kullanılacağı belirtilerek katılımcıların kaygı duymamaları, mümkün olduğunca doğal davranmaları sağlanmıştır. Ayrıca cevap esnasında da katılımcıya içeriğin özü ve süre bakımından da bir sınırlama getirilmemiştir. Bu sayede akademik perspektiften görülmesi belki daha zor olan fakat aile şirketleri açısından önem arz eden çeşitli hususların katılımcılar tarafından belirtilmesi sağlanmıştır. Araştırmada, İstanbul'daki asırlık şirketlerin tamamına yakınının büyük şirket olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada bu konu derinlemesine incelenmeye çalışılmış ve ana sorun olarak ele alınmıştır. Bunun istenmeyen bir sonuç mu yoksa bir tercih mi olduğu da incelenmiştir. İstanbul'daki asırlık aile şirketleri neden büyük şirket haline gelmedi?
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal whether social, cultural and ethical values awareness, which is effective in the continuity of family companies, has been transferred to future generations through economic socialization or how it has been transferred or why. The importance of these values for the centuries-old family companies and their transfer to future generations, adherence to the founder and founding principles, leadership, and economic socialization are discussed. Problems of family companies are mentioned. Qualitative research was carried out by interviewing three family businesses (one sent the answers to the questions in writing.). Open-ended questions were asked and they were provided to answer as they please. In addition, data were collected through observation and interview techniques at various century-old family companies in Istanbul. The three interviews are with three world famous brands that have been operating for more than a century. Almost all of the questions posed to companies in these interviews are the same. The benefit of these interviews is that it provides the opportunity to analyze the family companies in depth. It has been aimed to obtain answers specific to the culture and character of these three companies and also to make abstract evaluations covering all family companies. It was stated that the data obtained before the interviews will be used for academic purposes, and the participants were not concerned about and behave as naturally as possible. In addition, no restriction was imposed on the content and duration of the content during the reply. In this way, various issues that are perhaps more difficult to see from an academic perspective, but are important for family businesses, were specified by the participants. In the research, it has been determined that almost all of the centuries-old companies in Istanbul are not big companies. In the research, this issue was tried to be examined in depth and it was handled as the main problem (?). It is also examined whether this is an undesirable result or a preference. Why did the century-old family companies in Istanbul not become large companies?