Isparta Gelincik köyü yöresi pomzasının seramik çamur ve sırlarında kullanımı
The use of Isparta Gelincik village region pumice in ceramic clay and glaze
- Tez No: 660448
- Danışmanlar: PROF. SONER GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Isparta Gelincik Köyü Pomzası, Sır, Seramik Çamurlar, Isparta Gelincik Village Pumice, Glaze, Ceramic Clays
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dünya da ve ülkemizde bol miktarda rezervi bulunan pomza taşları, volkanik faaliyetler sonucunda bünyedeki gazların, bünyeyi ani terk etmesi ve ani soğumasıyla beraber oluşan boşluklu, süngerimsi ve camsı bir kayaç türüdür. Pomza, kimyasal ve fiziksel etkenlere karşı dayanıklı bir çeşif volkanik tüftür. Pomza taşları uygun maliyetinden dolayı inşaat sektörü başta olmak üzere tarım, tekstil, kimya ve endüstriyel alanlarda tercih edilmektir. Bu çalışmada Isparta Gelincik köyü pomzasının, 1200°C sırlı bünye ve çamur bünye üzerinde etkileri araştırılmıştır. Isparta yöresinden alınan pomza taşları öğütülüp eleklerden geçirilerek farklı hammaddeler ile birlikte kullanılmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmada; birinci bölümde seramik sırlarının tanımı ve özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, pomzanın tanımı, özellikleri, kimyasal analizi (XRF) ve pomza taşlarının kullanım alanları yer almaktadır. Üçüncü bölümde, pomzanın uygulamaya hazırlık aşamaları, sır denemeleri, çamur denemeleri ve kişisel uygulamalar yer almaktadır. Sonuç kısmında ise denemeler kişisel uygulamalar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pumice Stones, which have abundant reserves in the world and in our country, are a type of hollow, spongy and glassy rock that is formed by the sudden cooling of the gases in the body as a result of volcanic activities. Pumice is a kind of volcanic tuft resistant to chemical and physical factors. Pumice stones are preferred in agriculture, textile and industrial areas, especially in the construction sector, due to their affordable cost. In this study, the effects of Isparta Gelincik village pumice on 1200°C glazed body and clay body were investigated. Pumice Stones taken from Isparta region are ground and passed through sieves and used together with different raw materials. In this study, which consists of three parts; In the first part, information was given about the definition and properties of ceramic glazes. In the second chapter, the definition, properties, chemical analysis (XRF) of pumice and usage areas of pumice stones are included. In the third chapter, the preparation stages of pumice application, glaze trials, clay trials and personal applications are included. In the conclusion part, trials and personal applications were evaluated.