Türk dış politikası zemininde kültürel diplomasi: Kuram, araç ve uygulama
Cultural diplomacy in Turkish foreign policy background: Theory, tool and application
- Tez No: 660467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Kültürel Diplomasi, Yumuşak Güç, Foreign Policy, Cultural Diplomacy, Soft Power
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkelerin dış politikada ortaya çıkan sorunları müzakereler yolu ile barışçıl bir şekilde çözmelerinde Diplomasi bir araç olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, Diplomasi çeşitlerinden biri olan Kültürel Diplomasi küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin beraberinde gittikçe önem kazanmıştır. Kültürel Diplomasinin bir Diplomasi anlayışı olarak son dönemlerde geliştiği düşünülse de, ilk örneklerinin Antik Yunan dönemlerine dayandığı ve sonrasında da toplumlar tarafından uygulandığı bilinmektedir. İçerik bakımdan zengin anlamları bulunan kültür kavramı, Kültürel Diplomasi kavramının tanımlanmasında birden fazla görüşün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kültürel Diplomasi aracılığı ile devletler; kültürlerini, geleneklerini ya da dillerini uluslararası politikada kullanarak sorunlarını çözebilmekte ve yumuşak güç uygulayabilmektedir. Devletlerin barış içerisinde yaşamalarında ve sorunların barışçıl bir ortamda çözümünde Kültürel Diplomasi devletler için yumuşak güç uygulanarak çözüm sağlayan ciddi bir fırsattır. Türkiye de geliştirdiği birçok kurum ve kuruluşlar ile Kültürel Diplomasi faaliyetlerinde bulunmuş, kendi kültürünü ve değerlerini uluslararası ortamda tanıtmak ve yaymak için çeşitli adımlar atmıştır. Çalışmada Kültürel Diplomasinin tarihsel gelişimi, kuramsal boyutu ve uygulama alanları incelenmiş olup, ülkemizdeki ve farklı ülkelerdeki faaliyetlere yer verilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Diplomacy is used as a tool for countries to solve the problems, which arise in foreign policy, through negotiations peacefully. At present, cultural diplomacy, which is one of the types of diplomacy, has become increasingly important along with globalization and technological developments. Although it is thought that Cultural Diplomacy has developed as a diplomacy understanding in recent times, it is known that the first examples of Cultural Diplomacy date back to the Ancient Greek periods and then were practised by the societies. The concept of culture, which has rich meanings, has led to the emergence of more than one aspect in the definition of the concept of Cultural Diplomacy. Countries can solve the problems by using their culture, traditions or languages in international politics through Cultural Diplomacy, and practise soft power with them. Cultural Diplomacy is a big opportunity for countries to live in peace and solve problems in a peaceful environment by practising soft power. Turkey has carried out Cultural Diplomacy practises with its institutions and organizations and It has taken various steps to promote and spread Turkish culture and values in the international environment. In this study, the historical development, theoretical dimension and the fields of implementation of Cultural Diplomacy have been examined, and it has been tried to explain the practices of Cultural Diplomacy in our country and different countries.