İmparator Nero: Hayatı ve siyasi faaliyetleri
Empire Nero: His life and political activities
- Tez No: 660514
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: İtalya, Nero, Iulius–Claudius Hanedanlığı, Roma İmparatorluğu, Italy, Nero, Julio-–Claudian Dynasty, Roman Empire
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
MS 54'te Claudius'un öldürülmesiyle başa geçen Nero'nun yaşının küçük olması ve deneyimsizliğinden dolayı yönetimi Lucius Annaeus Seneca (MÖ 4-MS 65), Sextus Afranius Burrus ve Nero'nun annesi Agrippina ele almıştır. Daha sonra bu duruma dayanamayan Nero başa geçerek, elinden yönetimi alan herkesi öldürmüştür. Yönetimi ele aldıktan sonra yaptığı politikaların ülkenin durumunu iyice kötülediğini görünce Roma'nın içinde bulunduğu durumu düşünmeyi bırakıp, kendi kişisel isteklerine yönelmiştir. Bunlardan biri, hayalini kurduğu Yunanistan'a gidip, orada ki tüm olimpiyat oyunlarına bizzat katılmak olmuştur. Nero'nun imparatorluğu döneminde meydana gelen savaş ve siyasi olaylara bizzat katılmadığı, bunu yönlendirdiği kişi ve komutanlar aracılığıyla yaptığı bilinmektedir. Nero deyince akla ilk etapta Roma'nın yarısının yandığı bilinen büyük Roma Yangını gelmektedir. Bu yangının Nero tarafından çıkarıldığı düşünülse de Nero'nun yangının ardından Roma'yı yeniden inşa ettirdiği de söylenilmektedir. İmparator Nero, kişiliği ve yaptığı eylemler nedeniyle tarihte adına sıkça rastlanan bir imparator olmuştur. Bu çalışmamızda İmparator Nero'nun kişiliği, soyu, yaptığı faaliyetler, izlediği politikalar, savaşları, sosyal, ekonomik, siyasi yenilikler, sanatsallığı, gaddarlığı, cinsel tercihleri ve Roma'da yaşanan büyük yangın hakkında bilgiler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
A.D. 54 at with the killing of Claudius, Nero took over the state administration. Due to he was young and inexperienced, Seneca, Burrus and Nero's mother Agrippina took over the management from him. Later, Nero who couldn't bear this situation any more, took over the management back and killed them all. When he realized that the policies he made after take over the administration had deteriorated the country's situation, he stopped think about Rome and turned to his own personal wishes. One of that wishes was to go to the Greece, that he dreamed of, and attend to all Olympic games personally there. It is known that, Nero did not personally participate to the wars and political events that occurred during his empire, and he did it through the people and commanders he directed. When it is said Nero, the great fire of Rome which was caused the burn half of Rome comes to mind. Although this fire is thought to have been caused by Nero, it is said that he had rebuilt Rome after this fire. Emperor Nero has been an emperor, whose name was very common in history due to his personality and actions. This study contains information about Emperor Nero's personality, lineage, activities, policies he followed, wars, social, economic, political innovations, artistic, cruelty, sexual preferences and the great fire in Rome.