İnsan kaynakları yönetiminde endüstri ilişkilerinin rolü ve önemi
The role and importance of industry relationships in human resources management
  1. Tez No: 660524
  2. Yazar: ENGİN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri, İnsan Kaynakları, Endüstri İlişkileri, Industry, Human Resources, Industrial Relations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Geleneksel endüstri ilişkileri sistemi, işveren ve işveren sendikaları, işçi temsilcisi olan sendikalar ve bu taraflar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinden sorumlu olan devlet ile ilişkileri ilgilendiren çoğulcu bir sistemdir. Örgütsel bir yapılanmada üretimin, verimin ve niteliğin artırılmasına ilişkin gelişmeler ile uygulamaların önemli hale gelmesi sonucunda örgütsel katılımın artırılması hem de bireyler arası birebir iletişimin sağlanması amacıyla bir departman oluşturulması gerekli hale gelmiş, bu departman eksikliği ile doldurulmuştur. Ekonomik ve sosyal alanlarda insan kaynağının niteliğine rekabet gücü sağladığı ve avantaj olduğu fark edildikten sonra İKY çok daha önemli bir hale gelmiştir. İnsan kaynakları yönetiminde endüstri ilişkilerinin rolünün incelendiği bu araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Bu kapsamda 298'i erkek, 137'si kadın olmak üzere 435 çalışana ulaşılmıştır. Araştırmanların verilerini toplamak amacıyla ''Endüstri İlişkileri İklimi Ölçeği'' ve ''İnsan Kaynakları Ölçeği'' kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine ilişkin sekiz madde toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 programı ile yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda genel olarak İnsan kaynakları yönetiminin genel işlevleri ile endüstri ilişkileri iklimi; harmoni, düşmanlık, açıklık ve ilgisizlik boyutları arasında pozitif yönlü orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the traditional industrial relations system, it is a pluralistic system that deals with the state relations, responsible for the regulation of relations between employers and unions, trade unions representing workers and these parties. In an organizational structuring, as a result of the developments regarding the increase of production, efficiency and quality and the applications becoming important, it has become necessary to establish a department in order to increase organizational participation and to ensure one-to-one communication, and this department's deficiency has been filled with human resources management. Human resources management has become much more important after realizing that it provides competitive power to the quality of human resources in economic and social fields and has an advantage. This research examining the role of industrial relations in human resources management is in a relational survey model. In this context, 435 employees were reached, including 298 men and 137 women. Industrial Relations Climate Scale and Human Resources Management Scale were used to collect the data of the researchers. In addition, eight items related to the socio-demographic characteristics of the participants were collected. The analysis of the data was made with the SPSS 25 program. As a result of the study, it was determined that there are moderately positive and moderately significant relationships between the general functions of human resources management and the dimensions of industrial relations climate harmony, hostility, openness and indifference.