Türkiye'de telafi edici etki ve etkinlik hipotezinin test edilmesi
Validity of compensation and efficiency hypothesis in Turkey
  1. Tez No: 660587
  2. Yazar: KADİR ANIL ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Telafi Edici Etki, Etkinlik Hipotezi, Ticari Açıklık, Kamu Harcamaları, Compensatory Effect, Effectiveness Hypothesis, Commercial Gap, Public Expenditures. Keywords: Compensatory Effect, Public Expenditures
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Küreselleşme bütün hayatı ve bütün ekonomik göstergeleri farklı yönlerden etkisi altına alan bir süreçtir. Küreselleşme ile birlikte yerel ekonomiler ve yöneticiler dışsal etkilere ve şoklara maruz kalmaktadır. Şoklara maruz kalan bireylerin korunmasını devlet üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 1961-2014 dönemine ait olan ticari açıklık oranı ve kamu harcamaları arasındaki ilişkiyi telafi edici etki ve etkinlik hipotezi bağlamında test edip analiz etmektir. Bu bağlamda telafi edici etki ve etkinlik hipotezinin Türkiye için önemi anlatılmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Türkiye'de telafi edici etkinin geçerli olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization is a process that effects all life and all economic indicators from different aspects. Local economies and directors are exposed to external influences and shocks with globalization. The state undertakes the protection of the individuals exposed to shocks. The aim of this study is to analyse and test the relationship between commercial gap ratio and public expenditures belonging to the 1961-2014 period in terms of compensatory effect and effectiveness hypothesis. In this context, the importance of compensatory effect and effectiveness hypothesis for Turkey was studied. Internet research is the large part of the study. According to the findings compensatory in Turkey has reached to the effect that blood is available. According to the findings, it was concluded that the compensatory effect is valid in Turkey.