Aile sağlığı merkezine başvuran kadınların doğum yöntemine ilişkin bilgi, tutum ve tercihlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes and preferences regarding the birth method of women applying to the family health center
- Tez No: 660586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ALİ ERYILMAZ, DR. SELMA PEKGÖR, DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN GÜNENC
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: sezaryen, vajinal doğum, bilgi düzeyi, tutum, cesarean section, vaginal delivery, knowledge level, attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Aile Sağlığı Merkezine başvuran kadınların doğum yöntemleri ile ilgili bilgi ve tutumlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma 05.11.2020-25.11.2020 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve gönüllü olarak çalışmaya katılan 203 kadın ile yapılmıştır. sosyodemografik bilgi formu ve doğum yöntemi bilgi ve tutum formları yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 37,46±11,12, %74,4'ü ev hanımı, %82,3'ü evli, %49,8'nin İlk öğretim mezunu olduğu, %78,3'ü orta düzeyde gelire sahip olduğu, doğum sayısı ortalaması 2,42±0,98, %73,9'u normal spontan vajinal doğum yaptığı, %76,8'i çekirdek aile, %44,8'inin kronik hastalığı yok, %62,6'sı ilaç kullanmıyor, %58,1'i gebeliği sırasında doğuma yönelik bilgi almış ve bunların da %55,1'i bilgiyi Aile Sağlığı Merkezi'nden almıştır. Gelir getiren bir işte çalışan kadınların doğum yöntemleri hakkında bilgi düzeylerinin ev hanımlarına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0,01). Eğitim düzeyi lise ve üzerinde olan kadınların bilgi düzeylerinin ilköğretim ve altında eğitime sahip olan kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0,03). Gebelik döneminde doğum ile ilgili eğitim alanlarda bilgi düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,01). Ayrıca kronik hastalığı olan (p=0,03) ve ilaç kullanan (p=0,04) kadınların bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bilgi düzeyi yaş, doğum sayısı, medeni durum, aylık hane halkı geliri, önceki doğum şekli ve evde kimlerle yaşadığı ile ilişkili bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Kadınların doğum yöntemleri hakkında gebelik dönemlerinde en sık aile sağlığı merkezinden eğitim aldıkları, eğitim alanların bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Ancak yine de kadınların doğum yöntemleri hakkında bilgilerinin istenilen seviyede olmadığı saptandı. Gebelerin aile sağlığı merkezinde en az dört kez izleme geldiği halde eğitim alanların oranının %50'lerde olması bize izlem sırasında eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin yeteri kadar verilmediğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the knowledge and attitudes of women who applied to the Family Health Center about delivery methods. Materials and Methods: The study was conducted with 203 women who applied to the Family Health Center between 05.11.2020-25.11.2020 and participated voluntarily. Sociodemographic information form and birth method information and attitude forms were filled with face to face interview technique. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 22.0 package program. Results: The average age of the women participating in our study was 37,46±11,12, 74.4% were housewives, 82.3% were married, 49.8% were primary school graduates, 78.3% were medium level of income, average number of births 2,42±0,98, 73.9% had normal spontaneous vaginal delivery, 76.8% was nuclear family, 44.8% had no chronic disease, 62.6% was not using any medecine, %58.1% of them received information about birth during pregnancy, and 55.1% of them received the information from the Family Health Center. It was found that the knowledge level of women working in an income generating job about birth methods was higher than housewives (p = 0.01). It was found that the knowledge level of women with high school and above education level was higher than women with primary education and below (p = 0.03). It was found that the level of knowledge in those educated about childbirth during pregnancy was higher (p = 0.01). In addition, it was found that women with chronic diseases (p = 0.03) and using drugs (p = 0.04) had higher levels of knowledge. The level of knowledge was not found to be related to age, number of births, marital status, monthly household income, previous birth type and who lived at home (p> 0.05). Conclusion: It was determined that women most frequently received training from the family health center during their pregnancy periods, and the knowledge level of those who received training was higher. However, it was found that women's knowledge about delivery methods was not at the desired level. Although the pregnant women attended the family health center for follow-up at least four times, the rate of those who received training was around 50%, which made us think that training and consultancy services were not given enough during the follow-up.