Türkmenistan ve Türkiye'nin spor yönetim yapılarının karşılaştırılması
Comparison of sports management structures of Turkmenistan and Turkey
  1. Tez No: 660765
  2. Yazar: YUSUP MAMETKULYYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜFİDE ÇOTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Türkiye, Spor Yönetimi, Spor Tarihi, Karşılaştırma, Turkmenistan, Turkey, Sports Management, Sports History, Comparison
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Türkmenistan spor yönetim yapısının SSCB dönemi ile bağımsızlığını elde ettiği dönem arasında nasıl oluştuğunu ve geliştiğini ortaya koymak ve Türkiye spor yönetim yapısı ile karşılaştırma yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Türkmenistan'ın SSCB'ye bağlı sürecini ortaya koymak için tarih yöntemi, Türkiye spor yönetimi yapısı ile farklılıklarını ortaya koymak için ise karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Türkmenistan SSCB yönetimi altında beden eğitimi ve spor faaliyetlerini yönetim, eğitim, tesisleşme ve organizasyon yapıları ile oluşturmuş ve geliştirmiştir. Türkmenistan ve Türkiye spor yönetim ve organizasyon yapısı açısından destek kurumlar dışında merkezi ve taşra teşkilatı olarak benzerlik göstermektedir. Her iki ülke de spor politikasına sahip olup Türkiye sporla birlikte gençliği de ele alan bir politika oluşturmuştur. Spor finansmanı Türkiye'de kamu, belediye ve özel sektör tarafından desteklenmektedir. Türkiye'de spora katılım nüfusa göre az olsa da resmi ve rekreatif olarak sağlanmaktadır. Sonuç: Türkmenistan ve Türkiye spor yönetim yapıları; spor sistemi ve organizasyonel yapısı açısından genel anlamda benzerlik göstermekte, spor sistemi içerisinde tüm kurumları barındıran Türkmenistan'a karşı Türkiye TFF, TMOK ve TMPK gibi kurumları özerk yapı olarak spora destek olan kurumlar halinde tutmaktadır. Spora politikası Türkmenistan'da beden eğitimi ve spor kanunu içinde bir madde olarak yer alırken Türkiye'de spor politikası hem kanun içinde yer almakta ve“ulusal gençlik ve spor politika belgesi”ile gençlik ve spora yönelik ayrı bir politika oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: To show how the sports management structure of Turkmenistan was formed and developed between the USSR period and the period when it gained independence and to compare it with the sports management structure of Turkey. Material and Methods: The history method was used to reveal the process of Turkmenistan related to the USSR, and the comparison method was used to reveal its differences with the structure of Turkish sports management. Results: Turkmenistan has established and developed physical education and sports activities under the USSR administration through management, training, installation and organizational structures. Turkmenistan and Turkey are similar in terms of sports management and organizational structure as central and provincial organizations, except for supporting institutions. Both countries have a sports policy, and Turkey has created a policy that addresses youth along with sports. Sports financing is supported by the public, municipal and private sectors in Turkey. Although participation in sports in Turkey is small compared to the population, it is provided officially and recreationally. Conclusion: The sports management structures of Turkmenistan and Turkey are generally similar in terms of the sports system and organizational structure, compared to Turkmenistan, which hosts all the institutions in the sports system, Turkey keeps institutions such as TFF, NOCT and NPCT as autonomous institutions that support sports. Sports policy is included as an article in the physical education and sport law in Turkmenistan, while sports policy in Turkey is both included in the law and has created a separate policy for youth and sports with the“national youth and sports policy document”.