Mayoz markerlarının, klinefelter sendromlu hastalarda, tedavi sonrası, tese sonuçları açısından prediktif (öngörü) değeri
Predictive value of meiosis markers in patients with klinefeltersyndrome in terms of post-treatment tese results
  1. Tez No: 660902
  2. Yazar: NAFİA YELLİ ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKAN HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Klinefelter Sendromu, Spermatogenez Marker, Infertility, Klinefelter Syndrome, Spermatogenesis Marker
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada TESE negatif hastalarda medikal tedavinin etkinliğinde takip parametresi olarak kullanılmaya başlanılan semende spermatogenez markerlarının, mikroTESE sonuçları açısından prediktif değeri araştırıldı. Çalışmamıza infertilite şikâyeti ile Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji kliniğine başvuran ve klinefelter tanısı almış, daha önce mikro TESE yapılmış ancak sperm elde edilememiş ve medikal tedavi uygulanan erkek hastalar dahil edildi. Hastaların kan değerleri sonuçları (FSH, LH, Total Testosteron, Prolaktin), uygulanan medikal tedaviler ve semende yapılan mayoz marker test sonuçları kaydedildi. Hastalara 6 ay boyunca haftada bir defa 5000 IU sc. hCG tedavisi uygulandı. Daha önce benzer medikal tedavi alan hastalar, karyotip analizi ve mikro Y testi incelemelerinde klinefelter sendromu dışında sonucu bulunan hastalar, inmemiş testis, orkiektomi, retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu yapılan hastalar, kemoterapi ve radyoterapi almış olanlar, sekonder infertilite sorunu olanlar, iki ve daha fazla TESE uygulanmış olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. 6 aylık medikal tedavinin ardından hormonal inceleme ve semende mayoz marker testi incelemesi sonuçlarına göre, mikroTESE sonuçlarının öngörü değeri araştırıldı. Takibe alınan Klinefelter sendromlu hastalardan, 6 ayın sonunda, semende yapılan spermatogenez marker testlerinde herhangi birisi 20'nin üzerinde değeri olan hastalar bu test açısında pozitif olarak kabul edildi. Kontrol grubu olarak, aynı genetik tanıya sahip ve aynı sürede, aynı medikal tedaviyi alan, ancak 6 ayın sonunda kadın yaşı, hasta isteği, takip güçlüğü gibi nedenler ile spermatogenez marker takiplerinde pozitif değeri olmadığı halde ve mikroTESE işlemi yapılan hastalar seçildi. Yapılan mikroTESE işlemi sonucunda; her iki grupta da 1'er hastada sperm hücresine rastlandı. Hastaların 6 ay süresince yapılan hormonal takiplerinde, istatistiksel olarak herhangi bir fark saptanmadı. Daha önce başarısız mikroTESE işlemi geçmişi olan hastalarda, medikal tedavi sonrası yapılacak yeni mikro TESE işlemlerinin başarısını öngörmek açısında, spermatogenez marker değerleri 20'nin üzerinde olan ve olmayan iki grup arasında, istatistiksel fark saptanmamıştır. Karşılaştırılan hasta gruplarının, nadir rastlanan özel bir grup olması nedeni ile hasta sayıları çok arttırılamadı. Buna rağmen oluşturulan serinin, konu ile ilgili fikir vermesi açısından değerli olduğu düşünüldü. Benzer çalışmaların çok merkezli, daha uzun süreli ve daha fazla hasta sayısı ile yapılması gerektiği düşünülmektedir. Konu ile ilgili ileri araştırmalara ve bilgi birikimine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictive value of spermatogenesis markers in semen, used as a followup parameter in the medical treatment of TESE negative patients, is researched in terms of microTESE results. Information about male patients who were diagnosed as Klinefelter and applied to Ufuk University Faculty of Medicine Urology clinic with the complaint of infertility, who had micro-TESE before and failed to obtain sperm and who received medical treatment were included. Additionally, the blood values of these patients (FSH, LH, Total Testosterone, Prolactin), medical treatments and meiosis marker test results on semen are recorded for the research. hCG treatment, 5000 IU sc once a week for 6 months, were applied. After this medical treatment, the patients satisfying the following conditions were excluded from the research. Patients who had similar medical treatment before, Patients with results other than Klinefelter syndrome in karyotype analysis and micro Y test examinations. Patients who underwent undescended testis, orchiectomy, retroperitoneal lymph node dissection. Patients who have received chemotherapy and radiotherapy. Patients with secondary infertility problems. Patients applied two or more TESEs medical treatment. After the stated six-month medical treatment, the predictive value of microTESE results was examined according to the results of hormonal and meiosis marker test in semen. At the end of six-month treatment, among the patients with Klinefelter syndrome any of the patients with a value above 20 in the spermatogenesis marker tests were accepted as positive in terms of this test aspect. Patients who met with all the following conditions are chosen as the control group. Patients who had the same genetic diagnosis and received the same medical treatment for the same period of time. Patients, who had no positive value in spermatogenesis marker tests at the end of 6 months due to reasons such as female age, patient request, difficulty in follow-up. Patients with microTESE. As a result of the microTESE process, sperm cells were found in one patient in both groups. During the six-month medical treatment, there was no significant statistical difference about the hormonal results. Moreover, in terms of predicting the success of new micro TESE procedures after medical treatment among patients who experienced an unsuccessful microTESE procedures before, there was no statistical difference between two groups with spermatogenesis marker values above 20 and lower 20. To sum up, since the compared patient groups were rare special groups, the number of patients could not be increased enough. However, the series indicated above were iv valuable and this gives an aspect to the subject. It is necessary to research on the same topic with more patients, more time duration, in more center and increase the knowledge base and the number of the following studies about this topic.