İman-amel bağlamında Ebü'l Berekât en-Nesefî'nin Medarikü't-tenzîl adlı eseri
Ebü'l Bekekât en-Nesefî's work called Medarikü't-tenzîl in the context of faith and action
  1. Tez No: 908304
  2. Yazar: ENVER ÇAMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, İman, Amel, Nesefî, Medârikü't-tenzîl, Commentary, Faith, Action, Nasafî, Medârikü't-tenzîl
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ebü'l-Berekât Hâfizuddîn Abdullah b. Ahmed b. Mahmûd en-Nesefî, Mâverâünnehir bölgesinde yaşamış ünlü bir Hanefi âlimidir. O, İslami ilimler alanında eserler kaleme alan velûd bir şahsiyet olarak tanınmıştır. Fıkıh alanında yaptığı çalışmalarla İslam dünyasında Hanefi fıkıh âlimi olarak bilinmesine/tanınmasına rağmen Nesefî, kelam ve tefsir alanlarında da eserler kaleme almıştır. Özellikle tefsir alanında neşrettiği tek eseri olan Medarikü't-tenzîl; kısa, öz ve etkili olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çalışmayla amaçlanan ise kısa ve öz olan tefsirinde iman-amel münasebetinin nasıl kurulduğunu ortaya çıkartmaktır. Zira iman ve amel kavramları üzerinde her dönemde hassasiyetle durulmuş ve bu iki kavram arasındaki münasebet hakkında kalem oynatılmıştır. Ayrıca sadece tefsir alanında değil kelam alanında ele alınan iki önemli kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ebü'l Berekât Hâfizuddîn Abdullah b.Ahmed b. Mahmud en -Nesefi is a famous Hanafi scholar who lived in the Transoxiana region. He is known as a prolific personality who wrote works in the field of Islamic sciences. Although he is known as a Hanafi fiqh scholar in the Islamic world due to his studies in the field of fiqh, Nasafi also wrote works in the fields of kalam and tafsir. His unique work, Medarikü't-tenzîl, published in the field of tafsir, was designed to be short, concise and effective. The aim of this study is to reveal how the faith-deed relationship is established in its short and concise interpretation. Because the concepts of faith and deeds have been emphasized sensitively in every period and the relationship between these two concepts has been discussed. In addition, they appear as two important concepts that are discussed not only in the field of tafsir but also in the field of kalam.