Dahili yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastaların yatış parametreleri ile mortalite ilişkisi
The relationship between hospitalization parameters andmortality in patients followed up in the internal intensivecare unit
- Tez No: 661074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TESLİME AYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, mortalite, Intensive Care Unit, mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Yoğun bakım üniteleri, özel olarak eğitilmiş sağlık personeli tarafından yönetilen akut ve kronik hastalıklar sırasında görülebilen yaşamı tehdit eden organ yetersizliklerinin izlenmesi ve tedavisi için tasarlanmış özel tedavi üniteleri olarak hizmet vermektedir. Yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastaların mortalite oranlarının, mortaliteyi etkileyen faktörlerin ve mortalite riski yüksek hastaların bilinmesi yoğun bakım yönetimi açısından oldukça önemlidir. Çalışmamızda yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastaların üniteye yatışı sırasında yapılan tetkikleri ile tespit edilen parametrelerinin mortalite üzerindeki etkilerinin araştırılması planlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 2016-2019 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen hastaların yoğun bakıma yatış verileri (laboratuvar bulguları, vital parametreleri, yatış süreleri, yatış tanısı ve ek hastalıkları, beslenme şekilleri ve solunum destekleri) ile mortalite arasındaki ilişki değerlendirilecektir. Bulgular: Araştırma kapsamında dahili yoğun bakım ünitesine yatışı yapılıp takip edilen toplam 498 hasta incelenmiştir. İncelenen 498 hastanın 266'sı (%53,4) exitus olurken geriye kalan 232'si (%46,6) sağ kalmıştır. Yoğun bakım hastalarının mortalite durumları arasında yaş, kronik böbrek hastalığı (KBH) ve solunum sistemi hastalığı varlığı, bilinç durumu, APACHE skoru ve mekanik ventilasyon modu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Hastaların mortalite durumları arasında kan üre, kreatinin, albümin, total bilirübin, direkt bilirübin, ALT, AST ve CRP değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). İncelenen hastalardan exitus olanlarla sağ kalanlar arasında beyaz küre sayısı, nötrofil sayısı, eozinofil sayısı, trombosit sayısı ve MPV değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Hastaların mortalite durumları arasında APTT, PT ve INR değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Hastalardan exitus olanlarla sağ kalanlar arasında vücut ısısı, sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), nabız sayısı ve oksijen satürasyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05) görülmüştür. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonucu elde edilen parametrelerin mortalite ile ilişkisi gösterilmiş olup bazı farklılıklar olsa da literatürde yapılmış çoğu çalışma ile uyumlu bulunmuştur. Yoğun bakım üniteleri özellikli birimler olup mortalite tahmin modellerinin geliştirilmesi yoğun bakımlar için ana kaygılardandır, çalışmamızdan elde ettiğimiz verilerin mortalite tahmin modellerine katkı sağlayacağı, klinik pratikte yol gösterici olacağı ve Türkiye verilerine katkıda bulunacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Intensive care units serve as special treatment units managed by specially trained healthcare personnel, designed for the monitoring and treatment of life-threatening organ deficiencies that can occur during acute and chronic diseases. Knowing the mortality rates, factors affecting mortality and patients with high mortality risk is very important for intensive care management. In our study, it was planned to investigate the effects of the parameters determined by the examinations performed during the hospitalization of the patients in the intensive care unit on mortality. Materials and Methods: In our study, the relationship between hospitalization data (laboratory findings, vital parameters, length of stay, hospitalization diagnosis and additional diseases, feeding patterns and respiratory support) and mortality of patients who were followed up in the Internal Intensive Care Unit of Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine between 2016 and 2019 will be evaluated. Results: A total of 498 patients who were hospitalized and followed up in the internal intensive care unit were examined. Of the 498 patients examined, 266 (53.4%) died, while the remaining 232 (46.6%) survived. A statistically significant difference was found between the mortality status of intensive care patients in terms of age, chronic kidney disease (CKD) and the presence of respiratory system disease, state of consciousness, APACHE score and mechanical ventilation mode (p 0.05). A statistically significant difference was found between the mortality status of the patients in terms of blood urea, creatinine, albumin, total bilirubin, direct bilirubin, ALT, AST and CRP values (p 0.05). A statistically significant difference was found between the patients who died and the survivors in terms of white blood cell count, neutrophil count, eosinophil count, platelet count and MPV value (p 0.05). A statistically significant difference was found between the mortality status of the patients in terms of APTT, PT and INR values (p 0.05). A statistically significant difference was found between the patients who died and those who survived in terms of body temperature, systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), pulse rate and oxygen saturation (p 0.05). Conclusion: The relationship of the parameters obtained as a result of our study with mortality has been shown, and although there are some differences, it has been found compatible with most studies in the literature. Intensive care units are specialized units and development of mortality prediction model is one of the main concerns for them, we believe the data we get from our work will contribute to mortality prediction models, and it will be guiding clinical practice and contributing to the Turkey data.