Yavuz Bülent Bâkiler'in eserlerinde dil, tarih, vatan ve kimlik şuuru
In the works of Yavuz Bülent Bakiler language, history, homeland and identity consciousness
- Tez No: 661130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KUNDAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Millî Kimlik, Vatan, Tarih Şuuru, Millî Kültür, Türkiye, Türk Dünyası, Turkish, National Identity, Homeland, History Consciousness, National Culture, Turkey, Turkish World
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yavuz Bülent Bâkiler, Hisar edebî topluluğu şairlerindendir. İlk imzası, 1950'lili yılların başında imzası görülmeye başlanmıştır. Bu yönüyle Bâkiler, 65 seneden beri şiir ve nesirleriyle Türkçeye, Türk edebiyatına ve Türk düşünce hayatına hizmet etmiştir. Türkçülük düşünce ve hareketinin muhitinde yetişen Bâkiler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş felsefesi ve aynı zamanda Türk milletinin varoluş kaynağı olan Türk milliyetçiliğini millî bir tez olarak eserlerinde vurgulamıştır. Türk milliyetçiliğinin kaynaklarından beslenen Yavuz Bülent Bâkiler, millî kültür, millî tarih şuuru ve millî kimliğin kaynağı olan Türkçenin ana meselelerini eserlerinde izah etmiş ve millî kültürün kaynaklarını sanat vasıtasıyla sevdirmiştir.“Yavuz Bülent Bâkiler'in Eserlerinde Dil, Tarih, Vatan ve Kimlik Şuuru”başlıklı bu tez, sanatçı olarak millî kültür kaynaklarını nasıl zenginleştirdiğini ve Türk milletinin değerlerini nasıl sevdirdiğini izah etmeye çalışmıştır. Bir sanatçı olarak estetik ve poetik kaygıyı öncelemesi gerekirken Yavuz Bülent Bâkiler, dili, bir dava olarak görmüş, Türkçenin bozulduğunu fark edince Türkçenin meselelerini yazmıştır. Bâkiler, sanatkâr ben'i ile değil aydın sorumluluğuyla hareket etmiştir. Yavuz Bülent Bâkiler, eserlerinde dil, tarih, kimlik ve vatan meselelerini yüksek bir şuurla işlemiştir. Bütün eserleri, belirgin bir amaç taşımaktadır. Asıl amacı, Türkiye'nin ana davalarını gerçekçi gözlemlerle anlatmak, Türkiye dışındaki Türk topluluklarını birbiriyle iletişime davet etmek, Türk dilini, tarihini ve kültürünü sevdirmektir. Eserlerinde Türkiye'nin millî meselelerini tartışmış, ama Türk Dünyasını hiçbir zaman gündeminden düşürmemiştir. Türkiye ve Türk Dünyası arasında devamlı bir iletişimin olmasını hayat memat meselesi olarak görmüş, şiir ve nesirlerini bu yüksek idealle yazmış, Türk tarihini, Türkçeyi, Türk kültürünü geniş topluluklara sevdirmek için yazmıştır.
Özet (Çeviri)
Yavuz Bülent Bakiler is one of the poets of Hisar Literary Society. His first signature began to appear in the early 1950s. In this aspect, Bakiler has served Turkish, Turkish literature and Turkish thought life with his poetry and prose for 65 years. Bakiler, who grew up in the neighborhood of Turkism thought and movement, emphasized Turkish nationalism, which is the source of existence of the state of the Republic of Turkey and the Turkish nation, as a national thesis in his works. Yavuz Bülent Bakiler, who fed on the sources of Turkish nationalism, explained the main issues of Turkish, which are the source of national culture, national historical consciousness and national identity, in his works and popularized the sources of national culture through art. This thesis, entitled Language, History, homeland and identity consciousness in the works of Yavuz Bülent Bakiler, tried to explain how he enriched national cultural resources as an artist and popularized the values of the Turkish nation. As an artist, he should prioritize aesthetic and poetic anxiety, Yavuz Bülent Bakiler saw the language as a case, and when he realized that the Turkish language was broken, he wrote the problems of the Turkish language. Bakiler acted not with the artist Ben'i, but with the responsibility of the intellectual. Yavuz Bülent Bakiler handled the issues of language, history, identity and homeland with a high consciousness in his works. All his works have an obvious purpose. Its main purpose is to explain the main cases of turkey with realistic observations, to invite Turkish communities outside Turkey to communicate with each other, to popularize the Turkish language, history and culture. In his works, he discussed Turkey's national issues, but he never dropped the Turkish world from his agenda. He saw the constant communication between Turkey and the Turkic world as a matter of life and death, wrote his poems and prose with this high ideal, wrote Turkish history, Turkish, Turkish culture to popularize large communities.