Scheuermann kifozunda posterior enstrümantasyon ve füzyon sonrası proksimal ve distal bileşke kifozunun değerlendirilmesi
Evaluation of the proximal and distal junctional kiphosis after posterior instrumentation and fusion in scheuermann kiphosis
  1. Tez No: 661216
  2. Yazar: MURAT BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SERHAT YANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Scheuermann Kifozu, Proksimal Bileşke Kifozu, Distal Bileşke Kifozu, SF-36, SRS-24, Scheuermann Kyphosis, Proximal Junctional Kyphosis, Distal Junction Kyphosis, SF-36, SRS-24
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Scheuerman kifozu (SK) nedeni ile posterior enstrümantasyon ve füzyon yapılan hastalarda sık görülen distal bileşke kifozu (DBK) ve proksimal bileşke kifozu (PBK) sıklığını, risk faktörlerini ve hasta yaşam kalitesine etkilerini değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2012-2017 tarihleri arasında SK nedeni ile posterior enstrümantasyon ve füzyon yapılan, düzenli olarak kontrollerine gelen 63 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların tamamı aynı cerrahi ekip tarafından ameliyat edildi. Hastaların 26'sı erkek, 37'si kadındı. Ortalama yaş 26.83±9.08 (aralık; 17-50) idi. Ortalama takip süresi 54,57±12,48 ay (aralık; 25-80) idi. İki yıldan az takip süresi olan, preoperatif MR görüntülemelerinde intraspinal patoloji bulunan, başka nedenlere bağlı kifozu olan ve daha önce spinal cerrahi veya kombine cerrahi (Anterior-Posterior) uygulanan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar postoperatif takiplerinde PBK ve DBK tespit edilmesine göre gruplandırılarak incelendi. 22 hastada PBK, üç hastada DBK ve iki hastada hem PBK hem de DBK tespit edildi Bulgular: DBK gelişen hastaların yaş ortalamaları (36,4±12,54) diğer hastalardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0.05). DBK gelişen hastaların %80'inde stabil sagittal vertebranın (SSV) füzyona dahil edilmediği tespit edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0.05). PBK ve/veya DBK gelişen hastalarda SRS-24 skoru ile SF-36 alt skorlarından sosyal fonksiyon (SF), fiziksel fonksiyon (FF) ve ağrı klinik değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Sonuç: DBK gelişen hastaların yaş ortalamaları anlamlı düzeyde yüksek saptandı. LL, SS, ve Pİ değerleri düşük olan hastalar ile DBK gelişmesi arasında anlamlı bir ilişki saptandı. SRS-24 ve SF-36 klinik değerlendirmeleri ile DBK ve PBK gelişimi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the frequency, risk factors and their effects on patient quality of life of distal junction kyphosis (DJK) and proximal junction kyphosis (PJK), which are common in patients who underwent posterior instrumentation and fusion due to Scheuerman kyphosis (SK). Patients and Methods: 63 patients who underwent posterior instrumentation and fusion due to Scheuerman kyphosis between 2012 and 2017 at The Health Sciences University, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic and who came for regular controls were retrospectively analyzed. All patients were operated by the same surgical team. 26 of the patients were male and 37 were female. The mean age was 26.83 ± 9.08 (range; 17-50). Patients who had a follow up period of less than 2 years, had intraspinal pathology on preoperative MR imaging, had kyphosis due to other reasons and had previously undergone spinal surgery or combined surgery (Anterior-Posterior) were excluded. The patients were divided in two groups according to the detection of PJK and DJK. PJK was developed in 22, DJK in three, and both PJK and DJK in two patients. Results: The mean age of patients (36,4±12,54) with DJK was statistically significantly higher compered to patients without DJK (p 0.05). There was no statistically significant difference between the patients who developed PJK and the other patients in terms of mean age (25,96±8,05) and gender distribution (p> 0.05). It was found that stable sagittal vertebrae (SSV) were not included in the fusion in 80% of the patients who developed DJK. It was statistically significantly higher (p 0.05). There is no statistically significant difference between the SRS-24 score and SF-36 clinical evaluations in patients with PJK or DBK(p> 0.05). Conclusion: A significant relationship was found between low LL, SS, PI and DJK. The mean age of patients with DJK was significantly higher. There was no significant relationship between clinical evaluations of SRS-24 and SF-36 and the development of DJK and PJK.