Kifoz hastalarında intraoperatif açı ölçüm cihazının intra ve post operatif düzelmeyi gösterme yeteneğinin ve metal esnekliğinin nihai düzeltme üzerine etkisinin araştırılması
Angle measurement device, which has just been developed and used in the operations, gives reliable rates or not when compared with intraoperative X-rays and search the effect of metal memory and flexibility to the ultimate recovery on scheuermann kyphosis patients who were performed posterior instrumentation and fusion
- Tez No: 390039
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ÇAĞRI KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi düzeltme, Radyografik sonuçlar, Scheuermann kifozu, Surgery correction, Radiographic results, Scheuermann kyphosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi yeni geliştirilen ve ameliyat esnasında kullanılan açı ölçüm cihazının intraoperatif röntgenlerle karşılaştırıldığında sağlıklı değerler verip vermediğinin araştırılması, ikincisi ise posterior enstrumantasyon ve füzyon uygulanan Scheuermann kifozu hastalarında metal hafızasının ve esnekliğinin nihai düzelme üzerine olan etkisinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: 2010-2014 yılları arasında kliniğimizde Scheuermann kifozu nedeniyle posterior cerrahi girişim ile korreksiyon ve füzyon cerrahisi uygulanan hastalar incelendi. Ameliyat esnasında cihaz ile de düzeltme öncesi ve sonrası açı değerleri alındı. Metal hafıza ve esnekliğinin etkisini görmek için ameliyatta korreksiyondan sonra çekilen grafiler ameliyat sonrası grafilerle karşılaştırıldı. Cihaz güvenirliğini saptamak amacı ile de ameliyat esnasındaki radyografik ölçümler cihazla yapılan ölçümlerle karşılaştırıldı. BULGULAR: Kifoz, lordoz açılarında ve saggital balansta posterior enstrumantasyonla korreksiyon ve füzyon cerrahisi sonrası anlamlı derecede düzelme olduğu, intraoperatif korreksiyon öncesi grafi ve intraoperatif ölçüm cihazı ile yapılan kifoz açı ölçümleri karşılaştırıldığında intraoperatif ölçüm cihazının güvenilir olduğu görüldü. Hastaların yarısında intraoperatif korreksiyon sonrası kifoz açısına ve 1/3'ünde erken postoperatif kifoz açısına göre korreksiyonda artma anlamlı bulundu. SONUÇ: İntraoperatif ölçüm cihazı altın standart olan intraoperatif röntgenlerle karşılaştırılabilir düzeyde açı değerleri vermektedir. Kullanımı basit olan bu cihaz sayesinde ameliyat esnasında röntgen çekimi ihtiyacı, radyasyon maruziyeti ve cerrahi süre azalmakta olup roda omurgaya adaptasyondan önce daha önceden hesaplanan açıda eğim vermek mümkün olmaktadır. Scheuermann kifozu hastalarında posterior enstrumantasyonla korreksiyon ve füzyon cerrahisi sonrasında ameliyat esnasındaki düzeltmeye göre kayıp olabileceği gibi ilave spontan düzelme de gerçekleşebilir. Bu durumun kullanılan rodların metal esnekliğine bağlı olabileceğini düşünmekteyiz. Rod seçiminde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: There are two purposes of this study. First one is to search if the angle measurement device, which has just been developed and used in the operations, gives reliable rates or not when compared with intraoperative x-rays and second one is to search the effect of metal memory and flexibility to the ultimate recovery on Scheuermann kyphosis patients who were performed posterior instrumentation and fusion. EQUIPMENT AND METHOD: Patients, who were performed correction and fusion surgery with the posterior surgery attempt because of Scheuermann kyphosis, have been examined in our clinic between the years of 2010 and 2014. During the operation, angle measurements, before and after recovery, were measured with the device. In order to determine the effect of metal memory and flexibility, graphies, which were taken after correction during the operation, were compared with graphies, which were taken after operation. For the purpose of determining the reliability of device, radiographic measurements, which were measured during the operation, were compared with measurements which were measured by the device. SYMPTOMS: When the graphies, which were before intraoperative correction, and kyphosis angle measurements, which were measured with the intraoperative measurement device, were compared, it was determined that intraoperative measurement device is reliable. Increases in correction were determined in the early postoperative and follow-up measurements half of the patients according to kyphosis angle which were measured after intraoperative correction and at the follow-ups 1/3 of the patients according to early postoperative kyphosis angle. CONCLUSION: Intraoperative measurement device gives angles rates that are comparable with intraoperative x-rays, which are accepted as golden standart. By this means, the need of radiography during the operation, exposion to radiation and duration of surgery decrease and it becomes possible, before adaptation, to slope the rods vertebra with the angle measured before. There could be spontaneous recovery as lost of correction in respect to the recovery during correction with posterior enstrumentation and fusion durgery of Scheuerman kyphosis. We consider that the metalic elasticity of the rods could be caused these results. This condition should be considered during rod selection.