İmmmünsupresif tedavi alan karaciğer nakli hastalarında farklı yaş gruplarının tedaviye uyumu
Treatment adaptation of different age groups in immunosuppressive treated liver transplant patients
- Tez No: 661287
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER DİRİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İmmünsupresif Tedavi, Karaciğer Nakli, Yaş Grupları, Immunosuppressant Therapy, Liver Transplantation, Age Groups
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Karaciğer nakli sonrası immünsupresif tedaviye uyumsuzluk konusu literatürde incelenmiş olmasıyla beraber hangi yaş grubunda daha sık olduğu konusunda bir çalışma bulunmadığı fark edilmiştir. Bu araştırma da bundan yola çıkarak, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Hastanesi'nde 2010-2017 yılları arasında karaciğer nakli yapılan hastaları, 0-11, 12-18, 19-65 olmak üzere üç yaş grubuna ayırarak, nakil sonrası verilen immünsupresif tedaviye uyumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırmada, belirtilen yıllar arasında nakil yapılan hastalardan 19-65 yaş grubunun kendisiyle, 0-18 yaş grubunun ilgili ebeveyniyle görüşülüp, katılımcı nakil hastalarına ait bilgileri içeren“Demografik ve Hasta Bilgileri Formu”ve“İmmünsupresif Tedaviye Uyum Ölçeği”anketi doldurularak bilgi alınmıştır. 30' ar kişilik üç yaş grubuna ayrılan 90 hastanın 50'siyle hastanede yüz yüze, 40 hastayla telefonda bilgi alınarak anket doldurulmuştur. Verilerin analizinde karşılaştırmalı t testi ve frekans analizi yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: İmmunsupresif tedaviye uyumlu ve uyumsuz yaş gruplarını değerlendirme çalışmamızda yapılan frekans analizi ve ikili karşılaştırmalı t testi analizine göre 12-18 yaş grubunun diğer gruplara göre İST' ye en uyumsuz grup olduğu, 19-65 yaş grubunun ise İST' ye en uyumlu grup olduğu sonucuna varılmıştır. Karşılaştırmalı t testi analizine göre; 0-11 yaş grubunun 12-18 yaş grubuna göre, 19-65 yaş grubunun 0-11 yaş grubuna göre ve yine 19-65 yaş grubunun 12-18 yaş grubuna göre daha uyumlu olduğu ifade edilebilir. Sonuç: Yapılan araştırma sonucunda19-65 yaş grubu tedaviye en uyumlu grup olarak bulunması, uyumun önemini kavramanın ilerleyen yaşla ilişkili olabileceğini düşündürmüştür. 12-18 yaş grubunun uygulanan tedaviye uyumunun en az olduğu sonucu, adölesan yaş grubunun tedaviyi kabullenme ve önemini kavramasının daha zor olabileceğini düşündürmüştür. 0-11 yaş grubunda ebeveyn yardımıyla tedaviye katılım söz konusudur, bu grupta ilgili ebeveynin tedavi ve hastalık konusunda bilgi düzeyinin önemi fark edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Immunosuppressive treatment incompatibility after liver transplantation has been examined in the literature however, a study was not reached in which age groups and non-compliance were evaluated together. We planned this work out of a group of incompatible patients. İnönü University Turgut Ozal Medical Center Hospital, between 2010-2017 years, liver transplant patients, 0-11, 12-18, 19-65, according to age groups after the transplant was sanctioned. Material and Method: Demographic and Patient Information Form“and”İTUÖ "questionnaires were filled by the 19-65 age group themselves and the related parents of 0-18 age group and the information about the participant transplantation patients were filled in the research. The questionnaire was filled with information on the telephone with 40 patients, face to face with 50 in 90 patients who were divided into 3 groups of 30 persons. In the analysis of the data, comparative t test and frequency analysis methods were used. Findings: According to frequency analysis and binary comparative t test analysis in our study to evaluate immunosuppressive treatment and incompatible age groups, 12-18 age group was the most incompatible group in IST compared to other groups and 19-65 age group was the most compatible group in IST. According to the comparative t test analysis; According to the age group of 0-11 age group 12-18, 19-65 age groups is more compatible with 0-11 age group and 19-65 age group is more compatible than 12-18 age group. Results: As a result of the research, it was suggested that the 19-65 age group is the most coherent group of treatment, and the significance of harmony is related to the age of progression. The conclusion that the 12-18 age groups have the least treatment compliance is that the adolescent age group might be more difficult to perceive the acceptance and importance of treatment. In the 0-11 age group, parental involvement is the cognizance of treatment and disease awareness of the respective parent in this group.