Boeıng ile Aİrbus uçaklarının otopilot sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of Boeing and Airbus aircraft autopilot systems
  1. Tez No: 661354
  2. Yazar: OĞUZHAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÇİVİCİOĞLU BEŞDOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Otopilot, Uçuş Yönetim Sistemi, Boeing, Airbus otopilot sistemleri, Flight Simülatör, Autopilot, Flight Management System, Boeing, Airbus autopilot system, Flight Simulator
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Otopilot, bir uçağın operasyonunu otomatikleştiren sistemler topluluğudur. Pilotlar, kalkıştan önce Uçuş Yönetim Sistemi (Flight Management System) ile uçuş rotası, uçuş hızı, yüksekliği gibi verileri girer. Otomatik pilot sistemi uçağın hidrolik, mekanik ve elektronik sistemlerini kullanarak uçağı sadece belirli şartlar altında yönetebilen bir sistemdir. Uçuş planını takip edebilen bu sistem, hız ve yüksekliğin yanı sıra uçağın istikametini de sabitleyebilir. Pilotlar, kalkış ve iniş noktaları dışında çoğunlukla uçağı otomatik pilot tarafından kontrollü olarak yönlendirir. Yolcu uçakları, otopilot sisteminin en sık kullanıldığı taşıtlardır. Bu tez çalışmasında, Boeing ile Airbus uçaklarının oto pilotlarının benzerlikleri ve farklılıkları ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde otomatik pilotun tanımı, temel birimleri, çalışma sistemi, kompenentleri ve tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Tezin ikinci bölümde, literatürde otomatik pilot sistemleri kullanılarak yapılmış olan çalışmalar ele alınmıştır. Tezin üçüncü bölümde, Airbus A 319-320-321-330 ve Boeing 737-757-777 modellerinin otomatik pilot sistemlerinin kendi aralarında benzerlikleri ve farklılıkları ele alınmıştır. Tezin dördüncü bölümünde, Boeing-Airbus uçaklarının otopilot sistemlerinden elde edilen verilerin Flight Simulator ile karşılaştırılması tartışılmıştır. Tezin son bölümünde, önceki bölümlerde elde edilen sonuçlar irdelenmiş ve geçmişte otomatik pilot sistemi ile gerçekleşen kazaların nedenleri ele alınarak ileriki zamanlarda yapılabilecek çalışmalarla ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Autopilot is a collection of systems that automate the operation of an aircraft. Before the flight, the pilots enter the data such as flight route, flight speed and height with the Flight Management System. Autopilot system is a system that can manage the aircraft only under conditions by using the aircraft's hydraulic, mechanical, and electronic systems. The system that can follow the flight plan can fix the speed and height, as well as the direction of the aircraft. Pilots often direct the aircraft controlled by the autopilot outside the take-off and landing points. Passenger aircraft are the most frequently used vehicles of autopilot system. In this thesis, the similarities, and differences of autopilot systems of Boeing and Airbus aircraft are discussed. In the first part of the study, information is given about the definition, basic units, operating system, components, and history of the autopilot. In the second part of the thesis, studies conducted using autopilot systems in the literature are discussed. In the third part of the thesis, the similarities and differences of autopilot systems of different models of Airbus aircraft and different models of Boeing aircraft are discussed. In the fourth part of the thesis, the comparison of the data obtained from the autopilot systems of Boeing-Airbus aircraft with Flight Simulator is discussed. In the last part of the thesis, the results which were obtained in the previous chapters were examined and the causes of accidents that occurred with the autopilot system in the past were discussed and suggestions were made for future studies.