Örgüt ikliminin bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisi: Kamu kuruluşlarında bir araştırma
The effect of organizational climate on individual creativity: A research i̇n public institutions
- Tez No: 661496
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HALİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt iklimi, yaratıcılık, bireysel yaratıcılık
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, işletmenin psikolojik durumu olarak da ifade edilen, işletme çalışanları tarafından algılanıp, onların davranışları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunan örgüt ikliminin örgütte çalışan bireylerin yaratıcılıklarını nasıl ve ne ölçüde etkilediğini inceleyerek, kamu kurumlarındaki etkisini belirlemektir. Bu amaçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmit Tapu Müdürlüğü'nde çalışan 354 kamu personeli üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir ve anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Örgüt iklimi, bir örgütü diğer örgütlerden ayıran, zaman geçtikçe de o örgütün değişmez ve katı kuralları haline gelen, çalışanların davranışlarını etkileyip; o örgütü niteleyen ve tanımlayan özelliklerin tamamıdır. Bireysel yaratıcılık ise bireylerin, meraklı, bağımsızlığı yüksek, daha az geleneksel ve biçimsel, geniş bir bilgi birikimine sahip, heyecanlara ve duygulara açık, başarılı, sürekli eleştiri yaptığı için mutsuz gibi çeşitli niteliklere sahip olmalarıdır. Örgütsel iklimin verimlilik kültürü, düşük belirsizlik ve güven, insan kaynağına verilen değer, bilgi ve öğrenmeyi teşvik, farklılıklara değer, yönetimin desteği, mizah ortamı, çalışanlara değer, yetkilendirme eğilimi, inovasyon kültürü ve çatışma yönetimi boyutları ile yaratıcılığın bireysel yaratıcılık, yaratıcı öz- yeterlilik ve yaratıcılık için algılanan kurumsal destek boyutları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda örgüt ikliminin bireysel yaratıcılık üzerinde anlamlı bir ilişkisi olduğu sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine how and to what extent the organizational climate, which is also expressed as the psychological state of the enterprise, which is perceived by the employees of the enterprise and has positive and negative effects on their behavior, affects the creativity of the individuals working in the organization and determines the effect on public institutions. For this purpose, a research was carried out on 354 public personnel working in Kocaeli Metropolitan Municipality, Izmit Municipality, Erzurum Regional Directorate of Forestry and Izmit Land Registry Directorate and data were collected with the survey method. Organizational climate, separating an organization from other organizations, has become the constant and strict rules of that organization as time passes, affecting the behavior of employees; they are all of the features that characterize and define that organization. Individual creativity, on the other hand, is that individuals possess various qualities such as being curious, highly independent, less traditional and formal, having a broad knowledge, open to excitement and emotions, successful, and unhappy because of continuous criticism. The productivity culture of the organizational climate, low uncertainty and trust, value given to human resources, encouraging knowledge and learning, value to differences, support of management, humor environment, value to employees, empowerment tendency, innovation culture and conflict management dimensions and the relationship between perceived institutional support dimensions of creativity for individual creativity, creative self-efficacy and creativity was examined. As a result of the study, it was found that organizational climate has a significant relationship on individual creativity. KeyWords: Organizational climate, creativity, individual creativity.