Geri Dön

50 yaş üstü bireylerde yapılan eğitimin su tüketimi davranışına etkisi

The effect of training on water consumption behavior in individuals over the age of 50

  1. Tez No: 661713
  2. Yazar: TUĞBA ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Su tüketimi, aile hekimliği, hasta eğitimi, Water consumption, family medicine, patient education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72

Özet

Amaç: Tüm dünyada ve ülkemizde su tüketimi ve insan sağlığı üzerine yapılmış bir çok çalışma vardır. Bu çalışmada amacımız 50 yaş üzeri bireylerde yaptığımız eğitimin bilinçli su tüketimi davranışına etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara'da aile hekimliği birimine kayıtlı kişilerden 250 vaka 250 kontrol grubu olmak üzere toplamda 500 kişi çalışmaya katılması için davet edildi. Çalışmaya katılan kişilerin sosyodemografik özellikleri ile birlikte hastalık ve ilaç kullanım durumları, su tüketim durumları ve etkileyen faktörler, su dışında sıvı olarak tüketilen içecekler, içme suyu kaynakları sorgulandı. Suyun sağlık üzerindeki etkilerinin farkındalığını saptamak amacıyla suyun önemine kişilerin verdikleri puanlar değerlendirildi. Günlük su ve su dışındaki diğer sıvıların ne kadar tüketilmesi gerektiğini değerlendirmek adına kişilere ön test ve son test uygulanmıştır. Bulgular:Yaptığımız bu araştırma sonucuna göre 50 yaş üstü bireylerde eğitimin, bilinçli su tüketimine etkisi incelenmiştir.Eğitim seviyesinin ilkokul mezunu olma oranının yüksek saptanması ve çalışmaya katılan kişilerin düzensiz kayıt tutmaları dolayısıyla ,vaka grubunda en az deftere kayıt edenin 2 gün, en fazla kayıt edenin 232 gün yazmış olduğu saptanmıştır. Kontrol grubunda ise en az kayıt 11 gün en fazla kayıt ise 200 gün boyunca deftere içtiği su ve maden suyunu kayıt ettiği saptanmıştır. İçilen suyun ortalama 4-7 bardak olduğunu, bazı kişilerde bu oranın daha da düşük olduğunu bulduk. Çalışma sırasında su, çay ve ayran tüketiminde artış olduğu, meyve suyu ve gazsız içecek tüketiminde ise azalma olduğu sonucu istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmaya katılan kişilerden, eğitim verilen vaka ile eğitim verilmeyen kontrol gruplarında çalışma öncesi ve sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Bu çalışmayla; bireylerin su tüketim durumları sorgulanarak, bilinçli su tüketiminin insan sağlığı için önemini anlama konusunda farkındalık oluşturulabileceği düşünülmüştür.

Özet (Çeviri)

Aim: There are many studies on water consumption and human health all over the world and in our country. In this study, our aim is to investigate whether the education we do in individuals over 50 years of age has an effect on conscious water consumption behavior. Materials and Methods: A total of 500 people were invited to participate in the study, 250 cases and 250 control groups from those registered in the family medicine unit in Ankara. The sociodemographic characteristics of the participants in the study as well as their illness and drug use, water consumption status and affecting factors, beverages consumed as liquids other than water, drinking water sources were questioned. Individuals' scores on the importance of water were evaluated to determine the awareness of the effects of water on health. In order to evaluate how much water and other liquids other than water should be consumed daily, a pre-test and a post-test were applied to the individuals. Findings: In order to evaluate how much water and other liquids other than water should be consumed daily, a pre-test and a post-test were applied to the individuals. Due to the high rate of primary school graduation and the irregular record keeping of the participants in the study, it was determined that the least recorded person in the case group wrote 2 days and the most enrolled writer was 232 days. In the control group, it was determined that the minimum recording was 11 days and the maximum recording was recorded for 200 days of water and mineral water. We found that the average amount of water consumed was 4-7 glasses, with some people even lower. During the study, it was found that there was an increase in the consumption of water, tea and buttermilk, and a decrease in the consumption of fruit juices and still beverages. Results: Among the people participating in the study, a statistically significant difference was found between the educated case and the non-trained control groups before and after the study. With this study; It is thought that by questioning the water consumption status of individuals, awareness can be created about understanding the importance of conscious water consumption for human health.

Benzer Tezler

  1. The effect of academic rumination on goal orientations in perfectionist adolescents

    Mükemmeliyetçi ergenlerde akademik ruminasyonun hedef yönelimleri üzerindeki etkisi

    AYBÜKE YARDIMCI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    PsikolojiTED Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ

  2. İnsülin kullanan diyabet hastası bireylerde insülin uygulama bilgi, becerilerinin ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi

    Evaluation of insulin administration knowledge, skills and related factors in insulin using diabetes patients

    SERHAT ARDIL GÜRARSLAN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Aile HekimliğiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CAN ÖNER

  3. Halk eğitim merkezi kurslarının başarılı yaşlanmaya etkisinin incelenmesi

    Examination of the effects of public education center courses on successful aging

    ASLIHAN YETİŞ ABALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Eğitim ve ÖğretimBartın Üniversitesi

    Yaşam Boyu Öğrenme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL EDA ÖZKAYRAN

  4. Müsabık taekwondocularda saldırganlık ve dürtüsel davranış tepkilerinin incelenmesi

    Survey of agressi̇on and impulsive behaviour reacti̇ons i̇n competitor taekwondo

    MURAT SAĞLAM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    SporKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı

    DR. ENVER DÖŞYILMAZ

  5. Bağımlılarda sağlıklı yaşam biçimi davranışı geliştirme eğitiminin beden kitle indeksi üzerine etkisi

    The effects of healthy life-style behaviour promotion education on body mass index in dependents.

    ŞEYDA FERAH TUYGAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    HemşirelikEge Üniversitesi

    Psikiyatri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL