Benign prostat hiperplazisi cerrahi tedavisinde bipolar radyofrekans termoterapi ile transüretral prostat rezeksiyonu yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of bipolar radiofrequency thermotherapy and transurethral prostate resection methods in surgical treatment of benign prostate hyperplasia
- Tez No: 661716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERAT CEM ÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostatik Hiperplazi, Transüretral Termoterapi, Radyo Frekans, Prostat Transüretral Rezeksiyon, Prostatic Hyperplasia, Transurethral Thermotherapy, Radio Frequency, Prostate Transurethtal Resection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Benign Prostat Hiperplazisi Cerrahi Tedavisinde Bipolar Radyofrekans Termoterapi ile Transüretral Prostat Rezeksiyonu Yöntemlerinin Karşılaştırılması Giriş ve amaç: Benign prostat hiperplazisi, alt üriner sistem semptomlarına neden olarak yaşam kalitesini etkileyen bir hastalıktır. İleri yaşlarda hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde, semptomların şiddetine bağlı olarak medikal veya cerrahi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Bu çalışmada amacımız medikal tedaviye yanıt vermeyen benign prostat hiperplazisi hastalarında Bipolar Radyofrekans Termoterapi ile Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TURP) yöntemlerinin sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Benign prostat hiperplazisi tanısı konulan ve medikal tedaviye yanıt vermeyen Haziran 2018 ve Ocak 2020 tarihleri arasında Bipolar Radyofrekans Termoterapi yapılan 42 ve TURP yapılan 45 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların tedavi öncesi ile tedavi sonrası 1'inci ve 6'ncı aylardaki maksimum idrar akım hızı (Qmax), işeme sonrası rezidü idrar miktarı (PVR), uluslararası prostat semptom skoru (IPSS) ve prostat hacimleri ile komplikasyonlar karşılaştırıldı. Bulgular: Bipolar RF grubunda ortalama yaş 74,5±7,29; TURP grubunda ise 70,04±7,34 olarak tespit edildi. RF grubunda preoperatif ortanca IPSS 30 (18-35), prostat hacmi 41,5 (30-75) ml, PVR 80 (0-300) ml, Qmax ise 5,85 (1,8-13,10) ml/dk; TURP grubunda ise sırasıyla 29 (20-35), 40 (30-66) ml, 85 (0-200) ml ve 5,3 (2,10-13,20) ml/dk olarak bulunmuştur. Bipolar RF grubunda postoperatif 1'nci ve 6'ncı ay değerler sırasıyla ortanca IPSS 18 (3-30), 21 (2-35); prostat hacmi 40 (27-71), 40 (25-67); PVR 40 (0-250), 35 (0-200); Qmax 10,9 (3,5-19,6), 9,15 (3,5-11,3) ve TURP grubunda ise IPSS 9 (2-25), 8 (2-16); prostat hacmi 20 (10-28), 20 (10-25); PVR 30 (0-150), 10 (0-120); Qmax 17,25 (4,5-23,5), 19,1 (5,6-23,9) olarak bulunmuştur. TURP yapılan hastaların 3'ünde (%6,8) transfüzyon gerekmeyen hematüri, 1'inde (%2,3) kalıcı kateterizasyon ve 1'inde (%2,3) epididimit komplikasyonları gelişmiştir. RF grubunda ise komplikasyon izlenmemiştir, hastaların 4'ünde(%9,5) tedavi başarısız olmuş ve kalıcı kateterden kurtulamamıştır. Sonuç: Bipolar RF termoterapi ve TURP yöntemleri başarılı bulunmuştur. Ancak TURP, bipolar RF termoterapi yöntemine göre daha başarılıdır. Yüksek cerrahi riskli hastalarda Bipolar RF termoterapi uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Bipolar Radiofrequency Thermotherapy and Transurethral Prostate Resection Methods in Surgical Treatment of Benign Prostate Hyperplasia Introduction and Aim: Benign prostatic hyperplasia is a disease that affects the quality of life by causing lower urinary tract symptoms. The incidence of the disease increases in older ages. Depending on the severity of the symptoms, medical or surgical treatment options are used in the treatment of this disease. Our aim in this study is to compare the results of Bipolar Radiofrequency Thermotherapy and Transurethral Prostate Resection (TURP) methods in benign prostatic hyperplasia patients who do not respond to medical treatment. Materials and Methods: Patients who were diagnosed with benign prostatic hyperplasia and did not respond to medical treatment between June 2018 and January 2020 were retrospectively analyzed. Eighty-seven patients who underwent Bipolar Radiofrequency Thermotherapy (42) and TURP (45) were included in the study. Patients' pre-treatment, 1st and 6th month maximum urine flow rate (Qmax), post-void residual urine volume (PVR), international prostate symptom score (IPSS) and prostate volumes and complications were compared. Results The mean age in the bipolar RF group was 74,5 ± 7,29; In the TURP group, 70,04 ± 7,34. In the RF group, the preoperative median IPSS was 30 (18-35), prostate volume 41.5 (30-75) ml, PVR 80 (0-300) ml, and Qmax is 5,85 (1,8-13,10) ml / min.; In the TURP group was 29 (20-35), 40 (30-66) ml, 85 (0-200) ml and 5,3 (2,10-13.20) ml / min, respectively. In the bipolar RF group, postoperative 1st and 6th month median values were IPSS 18 (3-30), 21 (2-35); prostate volume 40 (27-71), 40 (25-67); PVR 40 (0-250), 35 (0-200); Qmax 10,9 (3,5-19,6), 9,15 (3,5-11,3) and in the TURP group IPSS 9 (2-25), 8 (2-16); prostate volume 20 (10-28), 20 (10-25); PVR 30 (0-150), 10 (0-120); Qmax 17,25 (4,5-23,5), 19,1 (5,6-23,9), respectively. In the TURP group, hematuria developed in 3 patients, indwelling catheter in 1 patient, and epididymitis in 1 patient. No complications were observed in the RF group. In 4 patients (9.5%) treatment was unsuccessful and remains indwelling catheter. Conclusion: Bipolar RF thermotherapy and TURP methods have been found successful. However, TURP is more successful than the bipolar RF thermotherapy method. Bipolar RF thermotherapy is an applicable treatment method for patients with high surgical risk.