Mastoid cerrahisi yapılan kolesteatomlu ve kolesteatomsuz hastalarda kortikal kemik talaşından keratinize skuamöz epitel araştırılması
Investigation of keratinized squamous epithelium from cortical bone dust in patients with or without cholesteatoma undergoing mastoid surgery
  1. Tez No: 661719
  2. Yazar: HALİL ORKAN ORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik talaşı, keratin, kolesteatom, mastoid, metaplazi, p63, skuamöz hücre, Bone dust, Cholesteatoma, Keratin, Mastoid, Metaplasia, p63, Squamous cell
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Kolesteatom 9,2/100.000 sıklıkla görülen, önemli mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilen oldukça ciddi bir hastalıktır. Etiyopatogenezihenüz tam olarak aydınlatılamamıştır ve akkiz kolesteatom gelişimi açısından çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Esas tedavi modalitesi cerrahidir. Çalışmamızda kolesteatomlu ve kolesteatomsuz KOM nedenleriyle operasyon planlanan hastaların mastoid kemik talaşlarını patolojik inceleme ve immünohistokimyasal boyamaya tabi tutarak kolesteatomsuz alt bölgelerde skuamöz metaplaziyi göstermeyi amaçladık. Aynı zamanda“kolesteatomlu KOM nedeniyle yapılan cerrahilerin hepsinde mastoidektomi yapılmalı mıdır?”sorusuna cevap aradık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen hastaların intraoperatif elde edilen mastoid kemik talaşları Hematoksilen Eozin boyama sonrası skuamöz hücre ve keratin varlığı açısından ve immünohistokimyasal boyama sonrası p63 varlığı açısından patolojik incelemeye tabi tutuldu. Bu parametreler var veya yok olarak değerlendirilerek çalışma ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Yapılan testlerde skuamöz hücre (p=0,199) ve p63 boyanma (p=0,431) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Keratin (p=0,014) ise gruplar arasında anlamlı farka sahipti. Skuamöz hücre veya keratin varlığının gösterilmesi kolesteatom açısından anlamlı olması nedeniyle bu parametrelerden herhangi birine sahip hastalar karşılaştırıldığında anlamlı fark olduğu görüldü. (p=0,049) Sonuçlar:Bulgular değerlendirildiğinde kolesteatomlu hastaların mastoid havalı hücre sistemlerinin, orta kulakta gelişen kolesteatomdan bağımsız olarak farklı bir şekilde ve kolesteatomun mastoid sisteme yayılımından önce etkilendiği düşünüldü. Bu etkilenmenin direkt olarak mikrosirkülasyon yoluyla kolesteatom gelişiminde etkisi olduğu gösterilmiş olan inflamatuar proteinlerin etkisiyle veya havalanma bozukluğu, retraksiyon poşları gibi indirekt yollarla olduğu düşünüldü. Bu sonuçların ise akkiz kolesteatom etyopatogenezinde öne sürülen metaplazi teorisini destekler yönde olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Cholesteatoma is a very serious disease with a incidence of 9,2 /100,000 and can result in serious morbidity and mortality. Its etiopathogenesis has not been fully elucidated yet, and various theories have been put forward regardingthe development of acquired cholesteatoma. The main treatment modality is surgery. In our study, we aimed to demonstrate squamous metaplasia in mastoid cells without cholesteatoma by subjecting the mastoid bone dusts to pathological examination and immunohistochemical staining in patients who are scheduled for surgery due to COM with and without cholesteatoma. At the same time,“Should mastoidectomy be performed in all surgeries performed for COM with cholesteatoma?”We sought an answer to this question. Materials and Methods: The intraoperatively obtained mastoid bone dust of the patients included in the study were subjected to pathological examination for the presence of squamous cells and keratin after Hematoxylin and Eosin staining and for the presence of p63 after immunohistochemical staining.These parameters were evaluated as present or absent and compared statistically between study and control groups. Results: It was observed that there was no statistically significant difference between the groups in terms of squamous cell (p = 0.199) and p63 staining (p = 0.431). Keratin (p = 0.014), on the other hand, had a statistically significant difference between the groups. Since the demonstration of the presence of squamous cells or keratin is a sign of cholesteatoma, a significant difference was observed when patients whom presented any of these parameters as positive were compared(p = 0.049). Conclusions: When the findings were evaluated, it was thought that the mastoid air cell systems of the patients with cholesteatoma were affected differently from the cholesteatoma developing in the middle ear and before the spread of cholesteatoma to the mastoid system. It was thought that this effect was caused directly through microcirculation of inflammatory proteins, which have been shown to have an effect on the development of cholesteatoma, or indirect ways such as aeration impairment and retraction pouches. These results were thought to support the metaplasia theory proposed in the etiopathogenesis of acquired cholesteatoma.