Prostaglandin analoglarının makula, optik sinir başı ve peripapiller alandaki erken dönem mikrovasküler değişikler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of prostaglandin analogueson early microvascular changes in macular, optic nervehead and peripapillary area
- Tez No: 661723
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Damar dansitesi, foveal avasküler zon, optik koherans tomografi anjiyografi, primer açık açılı glokom, prostaglandin analoğu, retinal mikrovaskülatür, Foveal avascular zone, optical coherence tomography angiography, primary open-angle glaucoma, prostaglandin analogue, retinal microvasculature, vascular density
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Yeni tanı almış, erken evre primer açık açılı glokom (PAAG) hastalarında, birinci basamak tedavide başlanan prostaglandin analog (PGA)'larının, tedavi öncesi ile tedavi sonrası 1. ay ve 3. ay takiplerindeki göz içi basıncı (GİB) düşüşü, maküla ve optik sinir başının retinal mikrovaskülatürü üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Yeni tanı almış, erken evre glokomu olan, yaş ortalaması 59.9±8.4 yıl olan, 16'sı erkek 12'si kadın olmak üzere toplam 28 PAAG hastasının 51 gözü, ileriye dönük olarak çalışmamıza alındı. Hastalar PGA tedavisine başlamadan önce, tedavi başladıktan sonra 1. ay ve 3. ayda 4.5 x 4.5 mm'lik optik sinir başı (OSB) kesitleriyle radyal peripapiller pleksus (RPK) damar dansitesi (DD) ve retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ve 6 x 6 mm'lik makula kesitleriyle yüzeyel kapiller pleksus (YKP) DD'leri, derin kapiller pleksus (DKP) DD'leri, foveal avasküler zon (FAZ) parametreleri , koryokapillariste 1mm, 2 mm ve 3 mm yarıçaplı dairesel alanlarda akım alanları (AA1, AA2, AA3) AngioVue (RTVue-XR, Optovue, Inc.; Fremont; California, USA; software Versiyon 2017.1.0.151) cihazı ile ölçüldü. Tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ay ve 3. aydaki optik koherens tomografi anjiografisi (OKTA) ölçümleri, tekrarlı ölçümler varyans analizi ile kıyaslandı. Bulgular: Hastaların GİB ölçümlerini karşılaştırdığımızda; tedavi sonrası 1. ay ve 3. ay GİB'de tedavi öncesine göre anlamlı düşme mevcuttu. (p0.05). DKP ait DD, FAZ parametreleri, koryokapillaris akım alanları dahil olmak üzere yukarıda bahsedilen parametreler haricinde diğer parametreler yönünden tedavi öncesi, 1. ay ve 3. ay arasında anlamlı fark izlenmedi (tümünde p>0.05). Yapılan korelasyon analizlerinde yanlızca tedavi öncesi ve 1. aydaki peripapiller RSLT kalınlığındaki değişim OSB taDD ile negatif korele olarak saptandı (r= - 0.291, p=0.045). Sonuç: Optik sinir başı taDD, ppDD, peripapiller RSLT kalınlığı ve YKP ait taDD, pefDD değerlerinin tedavi sonrası 1. ayda, tedavi öncesine göre anlamlı oranda artması, PGA'larının GİB'nı 1. ayda akut olarak azaltması nedeniyle olabilir. Bu parametrelerde tedavi öncesi ve tedavi sonrası 3. ay arasında anlamlı farklılık olmaması, GİB'ındaki düşüşün tedavi sonrası 1. ay ile 3. ay arasında %7.6 olması; OSB ve retinanın mikrovasküler sisteminin kompansatuar bir mekanizmayla GİB düşüşüne adapte olmuş olabilir. PGA'nın retinal mikrovasküler yapı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi için daha büyük örneklem sayısı ve daha uzun takip süreli çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effect of prostaglandin analogues (PGA) initiated in primary treatment on intraocular pressure (IOP) decline, macular retinal microvasculature and microvasculature of optic nerve head during pretreatment period and posttreatment follow-ups in the 1st and 3rd months in patients who had just been diagnosed with early-stage primary open-angle glaucoma (POAG). Materials and Methods: Fifty-one eyes of a total of 28 POAG patients consisting of 16 male and 12 male patients whose mean age was 59.9±8.4 years and who had just been diagnosed with early-stage glaucoma were prospectively included in our study. Radial peripapillary capillary plexus (RPCP), vascular density (VD), and retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness were measured with 4.5 x 4.5 mm optic nerve head (ONH) areas, and superficial capillary plexus (SCP), VDs, deep capillary plexus (DCP) VDs, foveal avascular zone (FAZ) parameters, and 1mm, 2mm and 3mm radius of circular flow areas (FA1, FA2, and FA3) in choriocapillaris were measured with 6 x 6 mm macular areas with AngioVue (RTVue-XR, Optovue, Inc. Fremont; California, USA; software version 2017.1.0.151) device before PGA treatment was initiated and in post-treatment 1st and 3rd months. Optical coherence tomography angiography (OCTA) measurements and repeated measurements in pretreatment period and post treatment 1st and 3rd months were compared with variance analysis. Results: When IOP measurements of the patients were compared a significant decline was observed in IOP in the 1st and 3rd posttreatment months compared to pretreatment measurements (p0.05). There was no significant difference between pretreatment period and posttreatment 1st and 3rd months in terms of other parameters except for parameters mentioned above including VD of DCP, FAZ parameters, and choriocapillaris flow areas (for all p>0.05). In correlation analyses, only the change in peripapillary RNFL thickness in pretreatment period and posttreatment 1st month was negatively correlated with ONH wiVD (r= -0.291, p= 0.045). Conclusion: The significant increase of wiVD, ppVD, and peripapillary RNFL thickness of ONH and wiVD and pefVD values of SCP in posttreatment 1st month compared to pretreatment period may be because PGAs acutely declined IOP in the 1st month. Absence of a significant difference in these parameters between pretreatment period and posttreatment 3rd month and 7.6% of IOP decline between the posttreatment 1st and 3rd months suggest that microvascular system of ONH and retina was adapted to ONH decline with a compensatory mechanism. Studies with a larger sampling and longer periods of follow-up are required to assess the effect of PGA on retinal microvasculature.