Depresyonda TMU öncesi ve sonrası farklılıkların analizi
Analysis of differences before and after TMS in depression
- Tez No: 661808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Beyin fonksiyonel değişikliklerinin analizi, Majör depresif bozukluk, QEEG kordansı, Tekrarlanan ölçüm varyans analizi, Tekrarlayan transkraniyal manyetik stimülasyon, Analysis of brain functional changes, Major depressive disorder, QEEG cordance, Repeated-measures analysis of variance, Repetitive transcranial magnetic stimulation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tekrarlayan transkraniyal manyetik uyarım (tTMU), beyindeki sinir hücrelerini uyarmak için manyetik alanları kullanan bir tedavi yöntemidir ve majör depresif bozukluğun (MDD) klinik belirtilerindeki anlamlı gelişmelerle bağlantılıdır. tTMU tedavisinin beyindeki etkisi Kordans, Elektroensefalografi (EEG) spektrumlarının mutlak ve rölatif gücünden bilgi alan, nicel bir Kantitatif elektreensefalografi (QEEG) yöntemi olarak değerlendirilebilir. Bu çalışma tTMU öncesi ve sonrasında beyindeki fonksiyonel değişiklikleri analiz etmek için, 55 MMD denek için 2 yavaş bantla (delta-teta), 6 frontal elektrottan (Fp1, Fp2, F3, F4, F7, ve F8) QEEG verisi toplandı. Beyindeki değişimleri incelemek için, tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi (ANOVA) kullanılarak Kordans skorları belirlendi. Yüksek frekans tTMU, tedaviye yanıt vermeyenler için hem delta hem tetadan sol frontal ve sağ prefrontal bölgede Kordans düşüşü ile ilişkilidir; cevap verenler için ise F8 hariç tüm sağ ve sol frontal elektrotların artışıyla ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) is a treatment procedure that uses magnetic fields to stimulate nerve cells in the brain, and is associated with significant improvements in clinical symptoms of major depressive disorder (MDD). The effect of rTMS treatment on the brain can be evaluated by cordance, a quantitative electroencephalography (QEEG) method that extracts information from absolute and relative power of EEG spectra. In this study, to analyze brain functional changes, preand post-rTMS, QEEG data were collected from 6 frontal electrodes (Fp1, Fp2, F3, F4, F7, and F8) in 2 slow bands (delta and theta) for 55 MDD subjects. To examine brain changes, cordance scores were determined, using repeated-measures analysis of variance (ANOVA). High-frequency rTMS was associated with cordance decrease in left frontal and right prefrontal regions in both delta and theta for nonresponders; it was associated with cordance increase in all right and left frontal electrodes, except F8, for responders.