Geriatrik yaş grubundaki bireylerin covıd-19 pandemisinde anksiyete ve duygu durumunun değerlendirmesi
Anxiety and emotion assessment of individuals in geriatric age group during Covid-19 pandemia
- Tez No: 661822
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ABİDİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, yaşam kalitesi, anksiyete, depresyon, COVID-19, quality of life, anxiety, depression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve amaç: Çin'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin sosyal, siyasal, ekonomik ve psikolojik yansımaları hayatımızın ortasına aniden konumlanan yadsınamaz bir gerçeklik olmuştur. Ortaya çıkış nedeninin tam olarak bilinememesi, virüsün kontrol altına alınamaması ve dünyadaki tüm bireylerin potansiyel risk altında olması salgını küresel bir travmaya dönüştürmüştür. Hastalık oldukça bulaşıcı olmakla birlikte yaşlı bireylerde daha ağır seyretmektedir. Depresyon ve anksiyete de yaşlılarda görülen önemli problemlerdendir. Bu çalışmada, 60 yaş üzerindeki bireylerin COVID-19 pandemisi sonrası anksiyete ve duygu durum değerlendirmesini yapmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 60 yaş ve üzeri 393 hasta dahil edildi. Katılımcıların kendisi veya yakın çevresinde COVID-19 hastalığını geçirme öyküsü, kronik hastalıkları, kullandıkları ilaç sayısı, gelir düzeyleri, eğitim düzeyleri, antidepresan ilaç kullanımı sorgulandı, Beck Anksiyete Skoru (BAS) ve Beck Depresyon Skoru (BDS) form anketleri uygulandı. Veri analizi SPSS 22. sürüm kullanılarak yapıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 69.4±7.2 (en az 60 yaş, en fazla 102 yaş) idi. Kendisi veya yakını COVID-19 hastalığı geçiren, düşük gelir düzeyi ve polifarmasi olan bireylerde anksiyete ve depresyon puan ortalamalarının daha yüksek olduğu saptandı. Hastaların kullandıkları ilaç sayısı ile BAS puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı zayıf pozitif korelasyon mevcutken BDS ve BAS puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı kuvvetli pozitif korelasyon saptandı. Mutivaryant lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre; düşük gelir düzeyi ve yakın çevrede COVID-19 öyküsü bulunması anksiyete ve depresyon için bağımsız değişkenler olarak saptanırken, yaş ise depresyon için bağımsız değişken olarak saptandı. Sonuç: Bu araştırma sonucuna gore kendisi veya yakını COVID-19 hastalığı geçirenlerde, düşük gelir düzeyi ve polifarmasi olanlarda anksiyete ve depresyon puan ortalamalarının yüksek olduğu saptanmıştır. Yaşlı bireylerin medikal desteğe ihtiyacı olduğu gibi psikolojik desteğe de ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurularak, anksiyete ve umutsuzluk ile birliktelik gösteren COVID-19 pandemisi süresince bireylerin ruh sağlığı desteğine erişimlerinin kolaylaştırılması faydalı olacaktır. Virüs yayılımını azaltıcı önlemleri yönetim stratejilerinin merkezine koymakla birlikte yaşlı bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını destekleyici uygulamaların da dikkate alınması gerekmektedir. Bireylerin pandemi sürecini ve sonrasını daha az fiziksel ve psikolojik hasarla atlatmasını sağlamak, ülkelerin de bu süreçleri uzun vadede daha az ekonomik ve sosyal hasarla atlatmasını beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The social, political, economic and psychological reflections of the Covid-19 pandemic, which started in China and affected the whole world, have been an undeniable reality that is suddenly located in the middle of our lives. Not knowing the exact cause of its occurrence, the inability to control the virus and the potential risk of all individuals in the world turned the epidemic into a global trauma. Notwithstanding the disease is highly contagious, it is more severe in elderly individuals. Depression and anxiety are also important problems seen in the elderly. In this study, we aimed to assess the anxiety and emotion of individuals over the age of 60 after the COVID-19 pandemic. Materials and methods: 393 patients aged 60 and over were included in the study. Participants history of COVID-19 disease, chronic diseases, number of drugs used, income levels, education levels, antidepressant drug use were questioned. Beck Anxiety Score (BAS) and Beck Depression Score (BDS) form questionnaires were applied. Data analysis was performed using SPSS 22nd edition. Findings: The mean age of the participants was 69.4 ± 7.2 (minimum 60 years, maximum 102 years). Anxiety and depression mean scores were found to be higher in individuals with a low income level and polypharmacy, or those whose relatives or themselves had COVID-19 disease. There was a statistically significant weak positive correlation between the number of drugs used by the patients and the BAS score, while a statistically significant strong positive correlation was found between the BDS and BAS scores. According to the results of multivariate logistic regression analysis, low income level and a history of COVID-19 in the immediate environment were determined as independent variables for anxiety and depression, while age was determined as an independent variable for depression. Conclusion: According to the results of this study, it was found that the mean scores of anxiety and depression were high in those with low income and polypharmacy in those who themselves or their relatives had COVID-19 disease. Considering that elderly individuals need medical support as well as psychological support, it would be beneficial to facilitate individuals' access to mental health support during the COVID-19 pandemic, which is accompanied by anxiety and despair. While putting the measures to reduce virus spread at the center of management strategies, practices that support the physical and psychological health of elderly people should be taken into consideration. To make individuals to overcome the pandemic process and its aftermath with less physical and psychological damage will lead countries to overcome these processes with less economic and social damage in the long run.