Hz.Ebu Bekir dönemi dini sosyolojik yaklaşım
- Tez No: 661827
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hilafet, Kureyş, Kabilecilik, Bedevilik, Âdetler, Caliphate, Quraish, Tribalism, Bedouin, Customs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İslam'dan önce Arap toplumunda sosyal hayatın merkezinde kabilecilik vardı. Bu anlayış, Hz. Peygamber döneminde devam etmiş, dört halife döneminde ise ziyadesiyle etkisini göstermiştir. Bununla beraber Araplardaki bazı adetleri tamamen ortadan kaldırmayan İslam, zorunlu olarak Kuran ve Sünnet paralelindeki uygulamaları devam etmesine müsaade etmiştir. İslam ile etkileşime giren bu âdetlerin, Hz. Peygamber'den sonra İslam'ın ilk dönemleri olması hasebiyle, Hz. Ebu Bekir dönemindeki yansımalarını ve etkileşimlerini ele aldık. Hz. Ebu Bekir iktidarında verilen kararlar, çıkan hadiseler, yapılan uygulamalar ve Arapların gösterdiği reaksiyonlar bu bakımdan önemli konulardır. Tezimiz üç bölümden teşekkül etmektedir: Birinci bölümde Hz. Ebu Bekir'in hayatı hakkında bilgiler verilerek onun sosyal konumu, İslamiyet'i kabulü ve şahsiyeti başlıklarıyla ilk halife tanıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde konumuzun iskeleti olan Arapların sosyal yapısı hakkında bilgiler vermek suretiyle özellikle kabilecilik üzerinde durulmuştur. Kabileciliğin yanında Aile yapısı, Araplarda muhtelif âdetler, ahlaki yapı ve toplumda var olan dinler hakkında tezimize ışık tutacak veriler de sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise Hz. Ebu Bekir döneminde vuku bulan hadiselerin ve hayata geçen uygulamaların altında yatan problemler irdelenip özellikle sosyal ve kültürel boyutuna bakılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tribalism was at the center of social life in the Arab society before Islam. This comprehension has continued during the period of the Prophet and showed the effect in the period of four caliphs overly. Withal Islam hasn't removed some customs of Arabs completely that has permitted to continue the practices related to the Quran and Sunnah mandatory. We have handled the reflections and interactions of these customs interacting with Islam in the period of Abu Bakr because of the first periods of Islam after the Prophet. The decisions, the events, the practices and reactions shown by the Arabs in the ruling of Abu Bakr are important subjects in this regard. Our thesis is composed of three parts: In the first part, he has been tried to introduce by giving informations about life of Abu Bakr with subjects of his social position, his adoption of Islam and his personality. In the second part, by giving informations about the social structure of Arabs that is the skeleton of our subject focused on especially tribalism. Beside tribalism, also the datas were presented to illuminate our thesis about family structure, various customs of Arabs, moral structure, the religions existing in society. In the third part, especially the social and cultural aspects were evaluated by examining the underlying problems of occuring events, applied practices in the period of Abu Bakr.